Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Ekonomika

Dôvera v taliansku ekonomiku v decembri vzrástla

Ilustračné foto. Foto: TASR - Miroslav Košírer

Podľa výsledkov prieskumu, index spotrebiteľskej dôvery v Taliansku v decembri 2023 vzrástol na 106,7 bodu z novembrových 103,6 bodu.

Rím 25. decembra (TASR) - Talianskym spotrebiteľom aj podnikateľom sa v decembri zlepšila nálada a ich dôvera v ekonomiku vzrástla. To vyvoláva nádeje na oživenie hospodárskej aktivity tretej najväčšej ekonomiky eurozóny začiatkom budúceho roka. Ukázali to tesne pred Vianocami výsledky prieskumu štatistického úradu ISTAT. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Podľa výsledkov prieskumu, index spotrebiteľskej dôvery v Taliansku v decembri 2023 vzrástol na 106,7 bodu z novembrových 103,6 bodu. Výrazne tak prekonal odhady analytikov, ktorí predpovedali, že stúpne len mierne, na 103,8 bodu.

Z prieskumu ďalej vyplýva, že kombinovaný index dôvery talianskych podnikateľov zo všetkých odvetví ekonomiky (z výroby, maloobchodu, stavebníctva aj služieb) v decembri vyskočil na 107,2 z novembrových 103,5 bodu, čo je jeho najvyššia úroveň od júla. Takmer všetky sektory zaznamenali rast, len index dôvery vo výrobe klesol na 95,4 z 96,6 bodu, čo je jeho najnižšia hodnota za minimálne tri roky.

Hrubý domáci produkt (HDP) Talianska sa v 3. štvrťroku mierne zvýšil, o 0,1 % v porovnaní s predchádzajúcimi tromi mesiacmi, keď medzikvartálne klesol o 0,4 %.

ISTAT v novembri uviedol, že ekonomická aktivita sa v posledných mesiacoch roka pravdepodobne opäť spomalí, čo poukazuje na slabý 4. štvrťrok.

Talianska centrálna banka v decembri predpovedala za celý tento rok rast HDP o 0,7 % a v roku 2024 o 0,6 %, čo je len polovica v porovnaní s oficiálnou prognózou vlády, ktorá na budúci rok očakáva rast ekonomiky o 1,2 %.