Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Dôveru v obchodné arbitrážne konania môžu navrátiť najmä rozhodcovia

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Výhodou obchodných arbitráží by oproti bežným súdnym sporom mal byť najmä kratší čas ich konani.

Bratislava 16. mája (TASR) – Obchodná arbitráž by mala byť na Slovensku vnímaná ako štandardný a dôveryhodný nástroj riešenia sporov, ktorý je v mnohých prípadoch výhodnejší ako všeobecné súdy. Dôveru podnikateľov v arbitrážne konania však môžu navrátiť najmä rozhodcovia, povedal vo štvrtok pri otvorení bratislavskej konferencie Richard DeWitt Arbitration Conference člen správnej rady Americkej obchodnej komory (AmCham) v SR Martin Magál.

"Problém je v ľuďoch, problém je v aplikácii. Dôvera sa nedá vytvoriť zákonmi a paragrafmi, dôveru treba vytvoriť praxou. Žiaľ, v histórii našej krajiny prax nebola vždy taká, aká by mala byť, a ako ju poznáme zo západnej časti Európy. Našou úlohou je teraz dokázať, že sa to dá. Dokázať, že na Slovensku vieme mať profesionálnu, nezávislú, nestrannú a hodnotovo orientovanú obchodnú arbitráž," povedal Magál.

Výhodou obchodných arbitráží by oproti bežným súdnym sporom mal byť najmä kratší čas ich konania a väčšie využívanie tohto nástroja by tiež pomohlo znížiť zaťaženosť všeobecných súdov. Na Slovensku bolo do roku 2016 niekoľko stoviek arbitrážnych súdov. Po zmene zákona z roku 2015, platného od 1. 1. 2017, však väčšina z nich zanikla. Výnimkou sú stále rozhodcovské súdy zriadené zákonom, ako napríklad Rozhodcovský súd pri Slovenskej obchodnej a priemyselnej komore. Tie riešia ročne spolu rádovo niekoľko sto prípadov.

Hoci má Slovensko podľa Magála jeden z najmodernejších zákonov o rozhodcovskom konaní, niektorí účastníci konferencie upozornili na potrebné zmeny v legislatíve. Podľa Ľudovíta Mičinského z advokátskej kancelárie Mičinský & Partners nie je napríklad vyriešené postihnutie svedka za nepravdivú výpoveď v arbitrážnom konaní. Svedok tak môže vedome klamať a legislatíva nepozná možnosti, ako mu v tom účinne zabrániť. Na podobný problém však Mičinský narazil aj v arbitrážnych zákonoch väčšiny európskych krajín.

Konferenciu Richard DeWitt Arbitration Conference organizovala Americká obchodná komora spolu s Právnickou fakultou Univerzity Komenského v Bratislave už piatykrát. Podľa Magála je za týchto päť rokov viditeľný posun v témach. "Na prvom ročníku tejto konferencie sme publikum oboznamovali s úplnými základni obchodnej arbitráže, kde bolo treba riešiť aj také otázky, či vôbec pripustiť arbitráž," povedal. V súčasnosti sa už prednášajúci zaoberajú špecifikami arbitrážnych konaní. "Keď už máte ten komfort, že viete riešiť takéto špecifické otázky, znamená to, že všeobecná akceptovateľnosť obchodnej arbitráže už asi existuje," dodal Magál.