Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 29. máj 2024Meniny má Vilma
< sekcia Ekonomika

V tomto roku plánuje ísť na dovolenku sedem z desiatich Slovákov

Ilustračné foto Foto: TASR/Michal Svítok

Až 18 percent Slovákov priznalo, že vzhľadom na súčasnú ekonomickú situáciu dovolenku tento rok radšej oželie.

Bratislava 18. apríla (TASR) - Aspoň pár dní dovolenky si chce v tomto roku dopriať približne 70 % Slovákov. Súčasná ekonomická situácia však narušila plány asi polovice z nich. Vyplýva to z analýzy Poštovej banky, ktorá vychádza z údajov Eurobarometra.

"Až 18 % Slovákov priznalo, že vzhľadom na súčasnú ekonomickú situáciu dovolenku tento rok radšej oželie," priblížila analytička Poštovej banky Eva Sadovská. Ďalších 35 % ľudí na dovolenku síce pôjde, ale terajší hospodársky vývoj ich donútil zmeniť plány.

"Buď sa rozhodli zmeniť destináciu, stráviť na dovolenke kratší čas alebo na nej minúť menšiu sumu peňazí," opísala Sadovská. Tento výsledok však nie je podľa analytičky prekvapivý. Práve dovolenky patria totiž medzi to, čo ľudia v horších časoch najviac obmedzujú. "Koncom roka 2010 to v prieskume Európskej banky pre obnovu a rozvoj uviedlo až 57 % dopytovaných slovenských domácností," doplnila.

Každý tretí opýtaný Slovák pritom v prieskume uviedol, že na dovolenku sa tento rok chystá a jeho plány nenaruší ani súčasná ekonomická situácia. Z toho približne štvrtina plánuje stráviť niekoľko dní voľna na Slovensku. "Top destináciou číslo dva je Chorvátsko, kam sa tento rok chystá pätina Slovákov," dodala analytička.

Medzi krajinami EÚ sa môžu na príchod slovenských turistov tešiť najmä v Taliansku, Bulharsku či Grécku. Mimo Európskej únie a Chorvátska sa chystá vycestovať 10 % Slovákov. "Predpokladáme, že ich kroky aj tento rok povedú do tradičných dovolenkových destinácií Slovákov, ako sú Egypt či Turecko," odhadla Sadovská.