Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Ekonomika

Na dovolenke nefotografujte zakázané objekty

Turisti na pláži Palm Love sa pripravujú na úplné zatmenie Slnka, 14. novembra 2012, austrálsky štát Queensland. Foto: TASR/AP

V Iráne je prísne zakázané fotografovanie a filmovanie objektov vojenského alebo bezpečnostného charakteru.

Bratislava 3. júla (TASR) – Počas pobytu v bezpečnostne rizikových krajinách sa pre istotu úplne vyhnite fotografovaniu objektov, o ktorých nemáte stopercentnú istotu, že ich fotografovať môžete.

"Radšej sa treba spýtať dopredu a ubezpečiť sa, či je možné urobiť fotografiu, prípadne videozáznam. Ide o elementárne chyby - keď fotografujete kamaráta, tak ako naschvál je to na pozadí zakázaného objektu. Ťažko sa to potom vysvetľuje miestnej polícii a zložkám," upozornil riaditeľ konzulárneho odboru rezortu diplomacie Vladimír Jakabčin.

Egypt


V Egypte je napríklad zakázané robiť snímky z vojenských a policajných objektov, železničných staníc, mostov, osôb v uniformách, vojenskej a policajnej techniky.

Irán


Ešte tvrdšie je to v Iráne. Tam je prísne zakázané fotografovanie a filmovanie objektov vojenského alebo bezpečnostného charakteru. Ministerstvo odporúča nefotiť ani objekty infraštruktúry, ako sú letiská, mosty, priemyselné podniky či dopravné siete. Túto činnosť treba obmedziť na objekty jasne turistického alebo kultúrneho významu a prírodné zaujímavosti. Za fotografovanie či porušenie zákazu vstupu do niektorých objektov hrozí dotyčným obvinenie zo špionáže a vysoké tresty väzenia. "Vo všeobecnosti sa treba vyhýbať všetkým zakázaným zónam. Tie sú väčšinou oplotené a označené," pripomenul Jakabčin.

Čo do batožiny?


Rovnako tak odporúča venovať pozornosť baleniu cestovných tašiek a kufrov. V batožine, aj tej príručnej, nemá čo robiť nôž, ktorý je považovaný za zbraň v Grécku a vo Švajčiarsku, plynová pištoľ či napodobeniny zbraní. V kufri auta sa nemajú voľne prevážať bejzbalové pálky, golfové palice či drevené násady, ktoré sa za zbrane považujú vo Veľkej Británii a Nemecku.

Vrecúško marihuany je zakázaným artiklom vo väčšine štátov EÚ. Úplný zákaz dovozu drog a ich konzumácie platí v moslimských krajinách. V Laose, Thajsku a Malajzii môžu byť ich držitelia odsúdení na dlhoročné väzenie. Za prítomnosť kokaínu a heroínu v batožine hrozí v Malajzii aj trest smrti.

"Nikdy netreba brať od nikoho batožinu, ktorú ste sami nezabalili. Ak by vás niekto neznámy poprosil, aby ste mu zobrali batožinu, lebo inak presiahne váhový limit, tak by išlo o veľký risk. Za vlastnú batožinu si musíte zodpovedať, za inú nie," zdôraznil Jakabčin. To isté platí pri balíčkoch, darčekových baleniach, suveníroch alebo alkohole. S požiadavkou doručiť ich príbuzným alebo priateľom v Európe sa turisti stretávajú hlavne v krajinách Strednej Ameriky. Ide o častý spôsob ako previesť na Slovensko zakázané látky.