Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 26. máj 2024Meniny má Dušan
< sekcia Ekonomika

Dovolenka na Slovensku trvá v priemere týždeň a stojí 300 eur

Foto: TASR/Milan Kapusta

Najčastejšími dôvodmi, prečo trávia ľudia svoje voľné dni v SR, je rekreácia a športové aktivity.

Bratislava 25. júla (TASR) - Dovolenka na Slovensku trvá v priemere týždeň a stojí 300 eur. Podľa Poštovej banky však obyvatelia SR obľubujú aj kratšie pobyty, ktoré trvajú len jeden víkend.

"Kompletné náklady na takýto krátkodobý pobyt vyšli Slováka počas vlaňajška v priemere na 130 eur," informovala analytička spoločnosti Eva Sadovská na základe údajov Štatistického úradu (ŠÚ) SR.

Na dovolenku sa tento rok chystá 70 % obyvateľov Slovenska, pričom za cieľovú destináciu si vyberie domovskú krajinu približne štvrtina z nich. Pobyt na Slovensku vyjde podľa Sadovskej dovolenkárov lacnejšie. Z ceny zahraničného pobytu totiž tvorí zhruba 40 % až 50 %.

Najčastejšími dôvodmi, prečo trávia ľudia svoje voľné dni v SR, je rekreácia a športové aktivity. Počas minulého roka sa zrealizovala vyše tretina z celkového počtu dovolenkových ciest práve za týmito účelmi. Na popularite získavajú čoraz viac aj wellness pobyty či agroturistika.

Mnohí Slováci naďalej využívajú voľné dni aj na návštevu svojich príbuzných a priateľov. Vlani sa z tohto dôvodu zrealizovala tretina zo všetkých uskutočnených ciest. "Najfrekventovanejšími destináciami na Slovensku sú okresy Poprad a Liptovský Mikuláš, do ktorých zasahujú či už Vysoké alebo Nízke Tatry," skonštatovala analytička.