Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Ekonomika

Ceny tohtoročných zájazdov klesli približne o 10 percent

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Medzi zaujímavé destinácie, kde chcú Slováci tráviť dovolenku, sa zaradili aj Cyprus a Grécko.

Bratislava 22. júla (TASR) – Ceny zájazdov do najobľúbenejších letných dovolenkových destinácií klesli v priemere o 10 %. Informovala o tom cestovná kancelária (CK) Invia.

Niektoré destinácie sú však dokonca lacnejšie ako pred rokom až o 26 %, čo pre dovolenkárov predstavuje úsporu okolo 174 eur. Medzi najobľúbenejšie dovolenkové destinácie slovenských turistov v tomto roku patrí už tradične Chorvátsko, nasleduje Turecko a Bulharsko.

Na dovolenku do Chorvátska mieri v tomto roku až 18 % turistov. Podľa CK druhou najfrekventovanejšie navštevovanou krajinou je Turecko, kde trávi prázdniny 16 % slovenských turistov. Táto krajina sa tento rok vyšplhala z vlaňajšieho 4. miesta v rebríčku obľúbenosti na 2. miesto, a to najmä v súvislosti s poklesom cien zájazdov. Tie zlacneli v priemere o 141 eur na osobu. Kým vlani zaplatili turisti za dovolenku v Malej Ázii priemerne 972 eur, tento rok vyjde zájazd na jednu osobu 831 eur.

Najviac však môžu turisti ušetriť za pobyt v Tunisku. "Cena zájazdov do Tuniskej republiky sa tento rok znížila o celých 174 eur. Z 677 eur tak spadla cena pobytu na 503 eur. Z najobľúbenejších destinácií sa dá výraznejší pokles pozorovať aj u Španielska, kde je možné oproti vlaňajšku registrovať zľavu 151 eur," tvrdí Ivan Šidla, marketingový manažér CK Invia. "Z TOP10 rebríčka naopak zdraželi zájazdy do Talianska, a to v priemere o 19 %," dodáva Šidla.

Medzi zaujímavé destinácie, kde chcú Slováci tráviť dovolenku sa zaradil aj Cyprus a Grécko. V priemere za dovolenku na Cypre Slováci zaplatia 797 eur.