Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Ekonomika

Dovolenku v zahraničí si dopraje asi rovnaký počet ľudí ako vlani

Tlačová konferencia Slovenskej asociácie cestovných kancelárií a cestovných agentúr k vyhodnoteniu turistickej sezóny 2011 a štartu do letnej turistickej sezóny 2012. Foto: TASR/Štefan Puškáš

 roku 2011 si pritom oddych mimo Slovenska zvolilo takmer 619.

Bratislava 30. mája (TASR) – Záujem ľudí o dovolenky v zahraničí prostredníctvom cestovných kancelárií (CK) je podľa Slovenskej asociácie cestovných kancelárií a cestovných agentúr (SACKA) porovnateľný s minulým rokom. Dovolenku za hranicami si tak podľa predbežných odhadov dopraje približne rovnaký počet ľudí ako vlani. V roku 2011 si pritom oddych mimo Slovenska zvolilo takmer 619.000 Slovákov.

"Záujem verejnosti je porovnateľný, aj počty predaných miest sú zhruba na úrovni predchádzajúcej sezóny," skonštatoval Juraj Pivovárči z Klubu touroperátorov SACKA. Najobľúbenejšou destináciou je pre Slovákov aj naďalej Chorvátsko. Nižší záujem však CK zaznamenávajú pri Grécku. Do tejto krajiny touroperátori objednávajú na tohtoročnú sezónu približne o 10 % menej kapacít.

Približne porovnateľný s minulým rokom je podľa SACKA záujem Slovákov o zájazdy do Turecka a Bulharska. Viac ako v roku 2011 sa však predávajú napríklad dovolenky do Talianska i Španielska.

V roku 2011 si podľa údajov Štatistického úradu (ŠÚ) SR dovolenku v zahraničí prostredníctvom CK doprialo 618.738 ľudí. V porovnaní s rokom 2010 to predstavovalo nárast o takmer 37.000 dovolenkárov, teda o 6,4 %.

Najobľúbenejšou destináciou vlani bolo Chorvátsko, za ním nasledovalo Turecko a tretie miesto si rovnako ako rok predtým udržalo Grécko. V porovnaní s rokom 2010 však výraznejšie poklesol záujem Slovákov o dovolenky v Egypte a Tunisku, čo bolo spôsobené politickou situáciou v krajinách.