Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Ekonomika

Dovolenku v zľave first minute si v tomto roku kupuje viac ľudí

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Najpopulárnejšou destináciou sa vďaka šesťnásobnému medziročnému nárastu záujmu stalo Turecko. A stále častejšie sa podľa neho slovenskí turisti vyberajú aj do exotiky.

Bratislava 23. januára (TASR) - Záujem ľudí o nákup letnej dovolenky v zľavách first minute prevyšuje tento rok ten predchádzajúci. Podľa cestovnej agentúry Invia si takúto dovolenku doteraz kúpilo o 98 % viac turistov ako v rovnakom období minulého roka.

Podľa marketingového riaditeľa agentúry Michala Tůmu je pritom prekvapením tohto roka zmena v rebríčku najobľúbenejších dovolenkových cieľov. Najpopulárnejšou destináciou sa vďaka šesťnásobnému medziročnému nárastu záujmu stalo Turecko. A stále častejšie sa podľa neho slovenskí turisti vyberajú aj do exotiky.

"Klasické európske destinácie, ktoré štandardne patria v lete k najpopulárnejším, v tohtoročnej sezóne doháňa Turecko a africké krajiny. Turecko tvorí dokonca 30-% podiel na predaji všetkých first minute zájazdov a stáva sa najpopulárnejším letným dovolenkovým cieľom slovenských turistov," priblížil Tůma.

Aj Egypt, ktorý je podľa neho v tomto roku treťou najvyhľadávanejšou lokalitou, sa teší stále väčšiemu záujmu a veľký "boom" zažíva aj Tunisko. "Dopyt po zájazdoch do Tuniska v porovnaní s minulým rokom narástol, podobne ako v prípade Turecka, šesťkrát," dodal.

Z klasických európskych destinácií podľa neho boduje u slovenských turistov predovšetkým Grécko a päticu najvyhľadávanejších dovolenkových cieľov uzatvára Bulharsko a Chorvátsko. "Slováci sa ale stále častejšie neboja vyrážať do exotiky. Dovolenka na Cypre alebo Kapverdách sa tak v porovnaní s vlaňajškom teší až trojnásobne vyššiemu záujmu," vyčíslil Tůma.