Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Dovolenky predstavujú riziko dlhov

Ilustračné foto Foto: TASR/Ladislav Vallach

V prípade pôžičiek je nutné počítať s úrokmi, ktoré pôvodne požičanú sumu podstatne navýšia.

Bratislava 22. júla (TASR) - Pre odpočinok pri mori či letným táborom pre deti sa na Slovensku každoročne zadlžia stovky slovenských občanov. Potom však splátka pôžičky znamená pre mnohých z nich nepríjemnú nočnú moru, ktorú príjemné spomienky na týždeň či dva dovolenky rozhodne nevyvážia.

Spoločnosť KRUK Česká a Slovenská republika (KRUK) eviduje, že pre pôžičky na dovolenku a iné prázdninové aktivity sa každoročne dostáva do finančných problémov rad klientov. I keď častejšími dôvodmi zadlženia – a teda i prípadných problémov – sú pôžičky na nákup domácich spotrebičov či rekonštrukcia obydlia, aj tak predstavuje lákadlo krásnej dovolenky „na dlh” značné riziko.

„Pôžička na dovolenku predstavuje určitým spôsobom nezodpovedný typ záväzku, pretože požičané peniaze sú vynaložené bez budúceho zhodnotenia. V porovnaní napríklad s pôžičkami na rekonštrukciu obydlia sú značne neefektívne, pretože človeku neprinesú dlhodobo žiadny prospech. Z tohto dôvodu ich v žiadnom prípade neodporúčame,“ hovorí Veronika Kuřinová zo spoločnosti KRUK.

Cena dovoleniek a zájazdov sa každoročne zvyšuje a s tým súvisí potreba požičiavať si stále väčší sumu peňazí. Priemerná cena dovolenky toto leto je podľa katalógových cien 460 eur. Vedľa rastu cien dovoleniek sa zvyšujú tiež ceny táborov a letných aktivít pre deti. Priemerná cena dvojtýždňového tábora sa pohybuje medzi 100 až 150 eur, pričom týždenný zahraničný tábor je možné kúpiť približne od 280 eur.

V prípade pôžičiek je nutné počítať s úrokmi, ktoré pôvodne požičanú sumu podstatne navýšia. Mnoho ľudí pritom nie je schopných odhadnúť svoju skutočnú finančnú situáciu a môžu sa pri splácaní pôžičiek dostať do zložitej finančnej situácie.

„Ľuďom, ktorí plánujú odísť v lete na dovolenku, odporúčame najprv si podrobne zanalyzovať svoj domáci rozpočet a na základe toho si čestne povedať, či si finančne náročnejšiu dovolenku môžu dovoliť, alebo nie. Pokiaľ nie, je dôležité si uvedomiť, že existujú rôzne alternatívy ako zaujímavo stráviť voľný čas so svojou rodinou a bez budúcich finančných záväzkov,“ uviedla Kuřinová.

Upozornila, že v momente, keď si človek berie pôžičku, je presvedčený, že bude môcť riadne splácať. Nepriaznivé okolnosti ako napr. strata zamestnania, úraz či zmena rodinných pomerov môžu však spôsobiť platobnú neschopnosť vedúcu k finančným ťažkostiam.