Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Dovoz Kataru sa v auguste výrazne oživil. Vplyv sankcií zrejme klesá

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Po uvalení sankcií začiatkom júna katarské firmy a zahraniční dovozcovia začali urýchlene hľadať nové dodávateľské trasy cez iné krajiny, ku ktorým sa zaradil napríklad Omán.

Dubaj 27. septembra (TASR) - Dovoz zo strany Kataru zaznamenal v auguste prudký rast, čo signalizuje, že vplyv obchodných sankcií, ktoré voči krajine zaviedli niektoré arabské štáty, postupne klesá.

Potom, ako začiatkom júna Saudská Arábia, Spojené arabské emiráty, Bahrajn a Egypt prerušili s Katarom, ktorý obvinili z podpory terorizmu, diplomatické a obchodné vzťahy, dovoz do krajiny sa v najbližších dvoch mesiacoch prepadol zhruba o tretinu. Saudská Arábia totiž uzatvorila aj svoju hranicu s Katarom, pričom táto hranica je jedinou, ktorú má Katar na súši. Navyše, sankcie zredukovali aj možnosti dodávok tovarov po mori.

V auguste sa však hodnota dovozu Kataru podľa najnovších vládnych údajov prudko zvýšila. Ako uviedlo ministerstvo plánovania a štatistiky, oproti júlu vzrástla o 39,1 % na v prepočte 2,38 miliardy USD (2,02 miliardy eur).

V porovnaní s augustom predchádzajúceho roka to síce stále znamená pokles o 7,8 %, napriek tomu aj tento údaj poukazuje na výrazné oživenie dovozu. V júli a júni totiž dovoz v porovnaní s rovnakými mesiacmi minulého roka klesol o viac než 35 %.

Situácia sa mení aj vďaka tomu, že po uvalení sankcií začiatkom júna katarské firmy a zahraniční dovozcovia začali urýchlene hľadať nové dodávateľské trasy cez iné krajiny, ku ktorým sa zaradil napríklad Omán. Ako sa ukazuje, toto úsilie teraz začína prinášať ovocie.

(1 EUR = 1,1787 USD)