Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Dovozcovia lacných elektrospotrebičov podceňujú návody na použitie

Ilustračné foto Foto: Teraz.sk

Z celkového počtu zistených druhov sa s nedostatkami stretli kontrolóri u viac ako 61 % výrobkov.

Bratislava 14. februára (TASR) – Dovozcovia elektrických spotrebičov z tretích krajín nevenujú dostatočnú pozornosť návodom na použitie. Vyplynulo to z kontrolnej akcie Slovenskej obchodnej inšpekcie (SOI), ktorú v mesiacoch marec až november 2015 vykonala v spolupráci s colnými úradmi. Z celkového počtu zistených druhov sa s nedostatkami stretli u viac ako 61 % výrobkov. Išlo o chýbajúce alebo neúplné návody na použitie, chýbajúce slovenské preklady a pri viac ako 31 % chýbali v návode bezpečnostné upozornenia.

Kontrola sa zamerala na elektrické holiace strojčeky, strojčeky na strihanie vlasov. Kontrolovali sa aj spotrebiče na ošetrovanie pokožky, mixéry na potraviny, kávovary a kanvice, ventilátory, ohrievače, lepiace, teplovzdušné a spájkovacie pištole.

"Išlo o lacné elektrické zariadenia dovážané na Slovensko z tretích krajín. Všetko sú to takzvané určené výrobky, ktoré sa nesmú uviesť na trh, ak výrobca predtým neposúdil zhodu ich vlastností so stanovenými technickými požiadavkami predpísaným spôsobom, nevydal písomné ES vyhlásenie o zhode a na dôkaz toho ich neoznačil označením CE. Elektrické zariadenia predstavujú zvýšené riziko ohrozenia bezpečnosti, zdravia alebo majetku, ale aj životného prostredia. Na zmiernenie alebo odstránenie rizík sa v technických predpisoch a harmonizovaných technických normách stanovili technické požiadavky," povedala pre TASR hovorkyňa SOI Danuša Krkošová.

SOI vykonala kontroly v 297 predajniach v rámci celého Slovenska, z nich v troch prípadoch išlo o dovozcov a ostatní boli distribútori. Z nich u 68 zistili nedostatky, čo predstavuje 22,9 %.

"Vzhľadom na to, že pre bezpečné používanie spotrebiča je nevyhnutnosťou poskytnúť k nemu návod na používanie, ktorý obsahuje všetky náležitosti, vrátane úplných bezpečnostných upozornení, ide o veľmi nepriaznivé zistenia," skonštatovala hovorkyňa SOI. Obdobné konštatovanie platí aj v oblasti dodržiavania zhody vlastností výrobkov s technickými požiadavkami, keď z celkom 32 druhov elektrozariadení odobraných z ponuky trhu na overenie, ich 11 nevyhovelo bezpečnostným kritériám, čo predstavuje 31 %. "Z pohľadu týchto negatívnych zistení je možné považovať za pozitívne, že len jeden z nich predstavoval pre spotrebiteľa závažné riziko ohrozenia zdravia a bol nebezpečným výrobkom," zhodnotila Krkošová.

Pretože výsledky programu preukázali neuspokojivú úroveň nielen v plnení informačných povinností, ale aj plnení technických požiadaviek, SOI bude v kontrolách elektrozariadení, predovšetkým nižších cenových relácií, pokračovať aj v nasledujúcom období.