Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Ekonomika

Dozorná rada aerolinii Alitalia tento týždeň schváli záchranný plán

Na archívnej snímke zo 4. novembra 2013 lietadlo talianskej leteckej spoločnosti Alitalia a lietadlo francúzskej leteckej spoločnosti Air France sú na letisku v Ríme. Foto: TASR/AP Photo

Talianska letecká spoločnosť sa už dlhé roky nachádza v kríze.

Rím 6. marca (TASR) - Nový plán na záchranu talianskej leteckej spoločnosti Alitalia, ktorá sa už dlhé roky nachádza v kríze, by mala dozorná rada schváliť ešte tento týždeň. Aerolínie chcú len tento rok bez započítania personálnych nákladov ušetriť 160 miliónov eur, uviedla dnes Alitalia. Zatiaľ nie je jasné, ako chce spoločnosť splniť tento cieľ.

Talianske médiá už niekoľko týždňov špekulujú, že plán sanácie by mohol počítať so zrušením 1600 až 2000 pracovných miest. Alitalia je už roky v strate. Prevzatie 49-% podielu spoločnosťou Etihad Airways z Abú Zabí malo priniesť Alitalii nový začiatok. Nakoniec sa však ukázalo, že arabským aerolíniám priniesol obrovské straty.

Talianska vláda už januári vyzvala spoločnosť Alitalia, aby vypracovala detailný záchranný plán, ktorého cieľom by bolo ozdravenie a oživenie firmy a ktorý by podporili akcionári aj veritelia.