Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Do vozidlového parku v Bratislave pribudli ďalšie nové trolejbusy

Ilustračné foto Foto: TASR/Jozef Poliak

Približne o dva mesiace by sa mala uskutočniť reorganizácia trolejbusových liniek.

Bratislava 30. júla (TASR) – Vo vozidlovom parku Dopravného podniku Bratislava (DPB) je už 100 nových trolejbusov. Počet navýšila šestica kĺbových trolejbusov Škoda 31Tr, ktoré si DPB prevzal v stredu (29.7.)

"Prevzatím týchto nových vozidiel sa dokončila dodávka kĺbových trolejbusov, ktorých je dnes v Bratislave 70," uviedla hovorkyňa DPB Adriana Volfová. "Do premávky budú vozidlá zaradené o niekoľko dní po vybavení všetkých dokumentácií a budú nasadené na linky, na ktorých už nové kĺbové trolejbusy jazdia," dodala.

Približne o dva mesiace by sa mala uskutočniť reorganizácia trolejbusových liniek. "Táto reorganizácia bola pripravená už dlhodobo a bola schválená v minulosti Dopravnou komisiou mesta, DPB ju však nemohol realizovať z dôvodu nedostatku kĺbových trolejbusov," pripomenula Volfová. Reorganizácia liniek má priniesť optimálne rozloženie kĺbových a sólových, teda krátkych trolejbusov na základe vykonaných prieskumov.

Vo vozovom parku DPB je v súčasnosti 15 krátkych trolejbusov s APU agregátom, 15 krátkych trolejbusov Škoda 30Tr a 70 kĺbových trolejbusov Škoda 31Tr. Zvyšných 20 sólo trolejbusov má DPB prebrať od výrobcu v priebehu septembra a októbra. Tým sa zavŕši obmena starých trolejbusov za nové.

Modernizácia vozidlového parku DPB sa realizuje vďaka nenávratnému finančnému príspevku EÚ. Celkové výdavky projektu dosahujú 73.113.672 eur vrátane DPH. Takmer 81 % nákladov je financovaných z Kohézneho fondu, vyše 14 % zabezpečuje štátny rozpočet a 5-% spolufinancovaním prispeje mesto.