Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Zníženie DPH nebude mať na ceny žiadny alebo len mierny vplyv

Ilustračné foto Foto: TASR/František Iván

Predpokladajú to ekonomickí analytici. K zníženiu tejto dane by malo prísť od budúceho roka, pokiaľ Eurostat potvrdí pokles deficitu slovenských verejných financií pod 3 % h HDP.

Bratislava 17. apríla (TASR) - Zníženie dane z pridanej hodnoty (DPH) na 19 % zo súčasných 20 % nepovedie k zníženiu cien. Ak, tak len v minimálnej miere.

Predpokladajú to ekonomickí analytici. K zníženiu tejto dane by malo prísť od budúceho roka, pokiaľ Eurostat potvrdí pokles deficitu slovenských verejných financií pod 3 % hrubého domáceho produktu (HDP).

Analytik Slovenskej sporiteľne Martin Baláž je presvedčený, že nižšia DPH sa nemusí prejaviť v cenách pre konečných spotrebiteľov. "Časť zníženia dane by zrejme predajcovia preniesli do vyššej marže a zvýšili tak svoj zisk. Zníženie DPH by sa však prejavilo ďalším poklesom miery inflácie," uviedol pre TASR.

Podobne to vidí aj riaditeľ Inštitútu finančnej politiky (IFP) Martin Filko. "Aj medzinárodné skúsenosti ukazujú, že vplyv zvýšenia sadzby DPH na ceny je výrazne vyšší, než jej zníženia. Zvýšenie DPH v Lotyšsku sa z 84 % premietlo do zvýšenia cien. Jej pokles sa v cenách prejavil len z jednej tretiny," uviedol pre TASR s tým, že priestor na prípadný pokles cien je dnes na Slovensku ešte obmedzenejší veľmi nízkou očakávanou mierou inflácie.

Eurostat budúci týždeň zverejní oficiálne údaje o hospodárení členských štátov EÚ za minulý rok. Hospodárske noviny (HN) dnes informovali, že podľa zatiaľ neoficiálnych informácií už Slovensku potvrdil vlaňajší deficit na úrovni 2,77 % HDP. Splnil sa tak cieľ stlačiť ho pod 3-% hranicu stanovenú európskymi rozpočtovými pravidlami.