Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

M. Draghi: ECB použije všetky prostriedky pri boji s nízkou infláciou

Šéf ECB Mario Draghi FOTO TASR/AP

Prezidenta ECB neznepokojuje len nízka inflácia, ale aj slabé úverovanie.

Amsterdam 24. apríla (TASR) - Európska centrálna banka (ECB) je pripravená použiť proti nízkej inflácii ťažké zbrane. "Rada guvernérov ECB jednomyseľne zaviazala, že použije konvenčné aj nekonvenčné prostriedky, aby účinne bojovala s príliš dlhou fázou nízkej inflácie," potvrdil dnes v Amsterdame prezident ECB Mario Draghi. Informovala o tom agentúra DPA.

Draghi dal jasne najavo, že Rada guvernérov bude rovnako aktívne bojovať proti inflácii aj deflácii. Zhoršenie inflačných vyhliadok môže viesť k tomu, že ECB spustí rozsiahly program výkupu dlhopisov. V súčasnosti päť z osemnástich krajín eurozóny bojuje s defláciou, ale aj vo zvyšku menovej únie je tempo rastu spotrebiteľských cien veľmi nízke.

Draghiho neznepokojuje len nízka inflácia, ale aj slabé úverovanie. Ďalším faktorom, ktorý môže zvýšiť tlak na ECB, aby zasiahla, je pokračovanie zhodnocovania eura. Silné euro totiž môže ohroziť zotavovanie ekonomiky eurozóny.

Člen Rady guvernérov ECB Luc Coene, ktorý je tiež šéfom belgickej centrálnej banky, uviedol, že ECB môže v prípade ďalšieho spomalenia inflácie urýchlene ešte viac uvoľniť menovú politiku. Ak by aprílové údaje o raste spotrebiteľských cien v eurozóne "boli opäť negatívnym prekvapením, bol by to dôvod na rýchlu reakciu ECB," povedal Coene.