Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Draghi: Ešte je skoro na posúdenie vplyvu brexitu na ekonomiku EÚ

Prezident Európskej centrálnej banky (ECB) Mario Draghi sa podpisuje na presnú kópiu novej 20 eurovej bankovky počas jej slávnostného uvedenia vo Frankfurte. Foto: TASR/AP

V prípade nevyhnutnosti je Európska cetrálna banka pripravená urobiť kroky, ktoré budú potrebné na podporu ekonomiky a inflácie.

Frankfurt nad Mohanom 21. júla (TASR) - Zatiaľ je príliš skoro, aby bolo možné presnejšie posúdiť dôsledky britského rozhodnutia opustiť Európsku úniu na krehké zotavovanie ekonomiky eurozóny. Povedal to dnes prezident Európskej centrálnej banky (ECB) Mario Draghi. Ako však dodal, v prípade nevyhnutnosti je banka pripravená urobiť kroky, ktoré budú potrebné na podporu ekonomiky a inflácie. Informovali o tom agentúra Reuters a DPA.

Ako uviedol na tlačovej konferencii po rozhodnutí ECB ponechať úrokové sadzby aj ostatné nástroje menovej politiky nezmenené, banka zhodnotila, že finančným trhom v eurozóne sa podarilo ustáť prudké zvýšenie neistoty a výkyvy, ktoré nasledovali v prvých dňoch po britskom referende z 23. júna. Prispela k tomu aj uvoľnená menová politika ECB.

Zároveň ale dodal, že ak by to bolo potrebné, centrálna banka urobí adekvátne kroky na podporu ekonomiky. "ECB je pripravená, ochotná a schopná konať v prípade akýchkoľvek následkov rozhodnutia Britov na ekonomiku eurozóny," povedal Draghi. "Ak to bude nutné, ECB na dosiahnutie stanovených cieľov použije všetky dostupné nástroje," dodal s tým, že zatiaľ vedenie banky o konkrétnych nástrojoch nerokovalo.

Po brexite viacerí ekonómovia znížili svoje prognózy rastu ekonomiky eurozóny. To nevylučuje ani ECB, aj keď jej odhad zhoršenia tempa rastu nie je taký dramatický. Draghi minulý mesiac predstaviteľom EÚ povedal, že v porovnaní s predchádzajúcimi odhadmi by brexit mohol znížiť rast ekonomiky menovej únie v najbližších troch rokoch v priemere o 0,3 až 0,5 %.