Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Draghi v EP obhajoval nový program stimulov ECB

Šéf ECB Mario Draghi Foto: TASR/AP

Draghi vo svojom vystúpení v Európskom parlamente skonštatoval, že najnovšie ekonomické ukazovatele od augusta nesignalizujú žiadne želané oživenie v eurozóne.

Frankfurt nad Mohanom 22. septembra (TASR) - Prezident Európskej centrálnej (ECB) Mario Draghi dnes v Európskom parlamente bránil jej nový program stimulov. Pripomenul poslancom, že región, ktorý platí eurom, už stráca aj doterajšie mierne tempo hospodárskeho rastu. Informovala o tom agentúra AP.

Draghi vo svojom vystúpení v Európskom parlamente skonštatoval, že najnovšie ekonomické ukazovatele od augusta nesignalizujú žiadne želané oživenie v eurozóne. A v 2. štvrťroku 2014 sa rast hrubého domáceho produktu (HDP) 18-členného regiónu zastavil.

Podľa prezidenta ECB hospodársky rast eurozóny ohrozujú jednak geopolitické faktory (kríza na Ukrajine a sankcie proti Rusku), ako aj neúspechy členských štátov pri zavádzaní reforiem, ktoré by zvýšili konkurencieschopnosť ich ekonomík.

Draghi musel v parlamente obhajovať program stimulov ECB na podporu hospodárstva a ponuku lacných dlhodobých úverov pre komerčné banky v menovom bloku. Tie však veľmi nevyužili jej prvú ponuku minulý týždeň a vzali si od nej úvery len vo výške 82,6 miliardy eur, zatiaľ čo analytici odhadovali, že si požičajú 100 až 150 miliárd eur. Draghi však tvrdí, že konečná suma splnila očakávania banky.

ECB v snahe oživiť úvery pre malé a stredné firmy oznámila, že ponúkne bankám niekoľko lacných úverov. Prvú TLTRO, teda cielenú dlhodobejšia refinančnú operáciu, naplánovala na tento mesiac. Komerčné banky dostali možnosť vziať si od nej za mimoriadne nízky úrok 0,15 % úver splatný 26. septembra 2018, aby mohli poskytnúť pôžičky malým a stredným firmám. ECB si na tento rok naplánovala dve TLTRO aukcie. Druhú operáciu uskutoční v decembri.