Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Drahšie byty prinášajú riziko,že poistky prestávajú kryť ich plnú cenu

Ilustračné foto. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Pri raste cien nehnuteľností je riziko najmä pri starších poistných zmluvách. Trhový vývoj je taký, že ceny nehnuteľností stúpajú, no suma, na ktorú sú poistené, sa nemení, upozornil Hechtberger.

Bratislava 23. novembra (Tablet.TV/TASR) - Parlament na decembrovej schôdzi schválil rozšírenie 8% odvodu na celé neživotné poistenie. Ako to ovplyvní poistky, hovorí V diskusnej relácii na TABLET.TV Petr Hechtberger, autor projektu Financie ľudskou rečou.

Rozšírenie odvodu sa bude týkať poistenia bytov a domov, poistenia podnikateľov, ako je napríklad poistenie zodpovednosti za škodu i úrazových poistiek, či havarijných poistiek automobilov.

Doteraz odvod vo výške 8 % platili poisťovne len z povinného zmluvného poistenia automobilov. Ide o veľmi konkurenčný segment, čo vidno na rôznych cenových akciách poisťovní. Ceny týchto poistiek by sa podľa Hechtbergera nemali veľmi meniť aj po zmene zákona o poisťovníctve. V ostatných častiach neživotného poistenia je však potrebné rátať od januára s vyššími cenami.

„Peniaze na vyšší odvod poisťovne musia nájsť. V konečnom dôsledku to napokon zaplatí klient,“ konštatoval Hechtberger s tým, že očakáva zdraženie poistiek približne o 10%.

Poisťovne však budú platiť odvod len z prijatého poistného z novouzatvorených zmlúv po 1. januári 2017, aby sa predišlo retroaktivite. Peniaze idú na účet Ministerstva vnútra SR. Prostriedky z osobitného účtu rozdeľuje ministerstvo po prerokovaní s ministerstvom financií hasičským jednotkám.

Čoraz drahšie byty a domy znamenajú riziko, že poistky prestávajú kryť ich plnú hodnotu. Na slovenskom trhu v tomto období prevláda podpoistenie. to povedal Petr Hechtberger, autor projektu Financie ľudskou rečou.




„Pri raste cien nehnuteľností je riziko najmä pri starších poistných zmluvách. Trhový vývoj je taký, že ceny nehnuteľností stúpajú, no suma, na ktorú sú poistené, sa nemení. Dochádza k disproporcii medzi skutočnou cenou nehnuteľností a výškou poistky, ktorá sa nazýva podpoistenie,“ upozornil Hechtberger.

Každá poisťovňa akceptuje inú výšku, väčšinou to býva 10-15 %. „Pokiaľ je ten rozdiel väčší, ako táto hodnota, tak klient môže stratiť v prípade poistného plnenia pri poistnej udalosti. Klient môže dostať omnoho nižšie poistné plnenie. Pri poistke na sumu 60.000 eur a pri trhovej cenu bytu 120.000 eur, dostane o polovicu nižšie plnenie. To je problém, pretože pri maximálnej škode taká kompenzácia neumožní opätovnú kúpu porovnateľného bývania,“ vysvetlil Hechtberger.

Na riziko podpoistenia obvykle poisťovne neupozorňujú. Klient sa o to musí postarať sám a všimnúť si, či sa nachádza v riziku väčšieho podpoistenia. „Môže potom zmeniť sumu poistenia priamo v poisťovni alebo cez finančného sprostredkovateľa, alebo nájsť lepší produkt a zmeniť poisťovňu,“ dodal Hechtberger.

Podľa údajov Národnej banky Slovenska v treťom kvartáli 2016 byty zdraželi medziročne o 9 %, zatiaľ čo domy len o 2 %. Najvýraznejšie vzrástla priemerná cena jednoizbových bytov, o vyše 11 %, najpomalšie cena päťizbových bytov – o približne 5 %. Úrovňou priemernej ceny bývania dominuje Bratislavský kraj pri sume 1818 eur za m2, ktorá je viac ako dvojnásobne vyššia než vo väčšine ostatných krajov.