Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Drevospracujúca spoločnosť z Tomášoviec rozširuje výrobu

Ilustračné foto Foto: TASR

Firma do nových výrobných technológii doteraz preinvestovala približne 10 miliónov eur, pričom v tomto roku by to malo byť ďalších asi 5 miliónov eur.

Tomášovce 30. mája (TASR) – Celkovo 50 nových pracovných miest vytvorila v tomto roku spoločnosť PRP z Tomášoviec v okrese Lučenec, ktorá sa zaoberá spracovaním dreva. Podľa slov konateľa firmy Jána Božíka tak zamestnávajú v regióne s vysokou nezamestnanosťou už viac ako 150 ľudí, pričom v porovnaní s rokom 2014 ide o trojnásobný nárast. Okrem toho prácu podľa neho prinášajú aj pre desiatky subdodávateľov a ďalších partnerov.

Trh kladie čoraz väčšie nároky na producentov v drevospracujúcom priemysle. Sme radi, že sa nám stále darí rozširovať a modernizovať výrobu a aj vďaka tomu môžeme prijímať nových zamestnancov,“ uviedol konateľ s tým, že v tomto trende by chceli pokračovať.

PRP ako najväčší odberateľ dreva od štátneho podniku Lesy SR je podľa neho v drevospracujúcom priemysle lídrom v oblasti inovácií. „Spoločnosť do nových výrobných technológii doteraz preinvestovala približne 10 miliónov eur, pričom v tomto roku by to malo byť ďalších asi 5 miliónov eur. Efekt predmetnej inovácie sa premietne najmä vo zvýšení produktivity práce, skvalitnení produktov, ako aj vo zvýšení objemu celkovej výroby približne o 30 až 40 %,“ priblížil Božík.

Ako ďalej uviedol, spoločnosť stavia na moderné technologické vybavenie, ktoré so sebou prináša aj potrebnú kvalitu pri priemyselnom spracovaní dreva. „Používame špičkové technológie, vrátane elektronickej prebierky dreva prostredníctvom 3D skenerov, ktorá je najpresnejším, najefektívnejším a najekonomickejším meraním dreva na vstupe do výrobného procesu v rámci Európskej únie,“ načrtol konateľ, podľa ktorého by chceli aj pomocou nových technologických zariadení s vyššou kapacitou zvýšiť ročný porez guľatiny približne 2,5-násobne.