Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Družstvo Agrospol Boľkovce sa venuje aj obnoviteľným zdrojom energie

Ilustračné foto Foto: TASR/Pavol Remiaš

Základom podnikateľskej činnosti Agrospolu je chov ošípaných, z ktorého má firma približne 67 % tržieb.

Boľkovce 30. júla (TASR) – Poľnohospodárske družstvo Agrospol Boľkovce v Lučeneckom okrese sa okrem chovu zvierat a obrábania pôdy venuje aj spracovaniu produktov zo živočíšnej a rastlinnej výroby v obnoviteľnom zdroji energie. Podľa slov predsedu družstva Rastislava Slocíka sa na túto činnosť zamerali pred štyrmi rokmi a vďaka nej vedia spracovať aj tie výstupy zo živočíšnej a rastlinnej výroby, ktoré by inak nedokázali využiť.

Základom podnikateľskej činnosti Agrospolu je však chov ošípaných, z ktorého má firma približne 67 % tržieb. "Na dvoch farmách chováme okolo 1100 prasníc s ročnou produkciou zhruba 14.000 jatočných ošípaných a rovnakým počtom odstavčiat," priblížil Slocík. Ako dodal, vďaka tomuto chovu sú najväčším slovenským chovateľom ošípaných.

Dôležitou oblasťou je však pre boľkovskú spoločnosť aj rastlinná výroba. "Obhospodarujeme 1160 hektárov ornej pôdy, kde pestujeme plodiny komerčného charakteru, ale hlavná časť rozlohy je vyčlenená na zásobovanie našej živočíšnej výroby a bioplynovej stanice. Máme aj vlastnú výrobňu kŕmnych zmesí, kde z našich dopestovaných obilnín vyrábame kŕmne zmesi pre ošípané," uviedol predseda. Ako ďalej spomenul, v závislosti od úrody dokážu z vlastných zdrojov pokryť 60 až 70 % svojej spotreby krmív.

Na živočíšnu a rastlinnú výrobu je v Agrospole naviazané spracovanie obnoviteľných zdrojov energie. "Máme vlastnú bioplynovú stanicu na spracovanie močovky od ošípaných a kukuričnej siláže. Keďže ošípaných máme veľa, produkujeme aj hodne močovky, všetku ju však takýmto spôsobom dokážeme zhodnotiť. Pridávame do nej kukuričnú siláž a výstupom je bioplyn, z ktorého vyrábame elektrickú energiu a digestát," vysvetlil Slocík. Ako dodal, ten je hodnotným organickým hnojivom a spätne sa využíva pri obrábaní pôdy. "Ide teda vlastne o jeden veľký kolobeh," podotkol na záver predseda.