Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Ekonomika

Drvivá väčšina podnikateľov v Poľsku hodnotí členstvo v EÚ pozitívne

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Anna Staníková

Len 20 % opýtaných hodnotilo vplyv členstva Poľska v Únii negatívne a 9 % nemalo na túto otázku žiadny názor.

Varšava 29. apríla (TASR) - Drvivá väčšina podnikateľov v Poľsku sa domnieva, že členstvo v Európskej únii (EÚ) je pre krajinu z ekonomického hľadiska pozitívne. Prínosy členstva vyzdvihlo v aktuálnom prieskume 71 % respondentov. TASR o tom informuje na základe správy agentúry PAP.

Len 20 % opýtaných hodnotilo vplyv členstva Poľska v Únii negatívne a 9 % nemalo na túto otázku žiadny názor. Miera pozitívneho vnímania EÚ rastie spolu s veľkosťou podniku. Po 20 rokoch od vstupu do EÚ označilo členstvo za výhodné 67 % mikropodnikov, zatiaľ čo v skupine stredných podnikov tento podiel dosiahol až 81 %.

Z prieskumu ďalej vyplynulo, že len 41 % oslovených podnikateľov doteraz využilo finančnú podporu EÚ vo forme pôžičiek alebo grantov, pričom 58 % uviedlo, že by o tento druh podpory mohli mať záujem v budúcnosti.

"Stredne veľké podniky s väčšou pravdepodobnosťou požiadajú o dotácie alebo pôžičky EÚ, pričom 73 % deklarovalo, že tak urobia, v porovnaní s mikropodnikmi, kde len 33 % uviedlo, že možno využijú finančnú podporu EÚ," oznámila spoločnosť EFL Leasing, ktorá prieskum uskutočnila začiatkom apríla na objednávku skupiny Credit Agricole.