Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Ľudia podľa prieskumu nechcú v DSS sporiť viac ako 10 rokov

Ilustračná foto Foto: FOTO TASR/Oliver Ondráš

Medzi sporiteľmi bude potrebné vykonať osvetovú kampaň o tom, čo je anuita, na akom princípe funguje a čo možno od nej reálne očakávať.

Bratislava 24. júna (TASR) – Ľudia nechcú v dôchodkových správcovských spoločnostiach (DSS) sporiť dlhšie ako 10 rokov, chcú peniaze čím skôr tzv. na ruku. Vyplýva to z prieskumu agentúry Focus a Inštitútu hospodárskej politiky (IHP) vykonaného na vzorke viac ako 600 respondentov vo vekovej skupine 40 až 60 rokov. Cieľom prieskumu bolo zistiť názory ľudí na vyplácanie súkromných dôchodkov z druhého dôchodkového piliera.

"Povedali to približne dve tretiny respondentov. Ľudsky ich chápem, že ak chcú ísť na dôchodok, tak požadujú mať dôchodok aj z druhého dôchodkového piliera, nielen zo štátnej Sociálnej poisťovne. Samozrejme platí, že čím sa v DSS dlhšie sporí, tým vyšší dôchodok dôchodca dostane. Je to však v ľudskej povahe, že peniaze dnes na ruku sa rátajú viac ako peniaze zajtra," spresnil dnes výsledky prieskumu na konferencii IHP o dôchodkoch ekonóm zo Slovenskej akadémie vied Vladimír Baláž, ktorý na prieskume participoval.

"Potešilo nás však, že približne dve tretiny respondentov chce tzv. partnerské anuity. Znamená to, že sú ochotní kúpiť zo svojich dôchodkových úspor v DSS nejaké dôchodkové poistenie aj pre svoju manželku, manžela, alebo aj nezaopatrené deti," priblížil.

Zdôraznil, že bude však medzi sporiteľmi DSS potrebné vykonať veľkú osvetovú kampaň o tom, čo je anuita, na akom princípe funguje a čo možno od nej reálne očakávať. "Pojem anuita je veľmi málo známy. Typická anuita, ktorú každý pozná, je štátny dôchodok, je to proste renta, príjem, ktorý sa doživotne vypláca. Z druhého piliera anuitu nebude však vyplácať štát, ale bude ju vyplácať poisťovňa na základe úspor, ktoré sa jej prevedú z DSS sporiteľa," dodal Baláž.