Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Ekonomika

V Dubnici začnú vyrábať slovenské vzduchovky Perun

Vzduchovka Perun 730 počas prezentácie nových vzduchoviek, 22. októbra 2015 v Dubnici nad Váhom. V dubnickej spoločnosti ZVS holding sa začnú vyrábať slovenské vzduchovky. V budúcom roku chcú na trh uviesť prvých 3000 kusov s komerčným označením Perun podľa staroslovanského boha hromu a blesku. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

V spoločnosti už vytvorili tím konštruktérov, ktorých úlohou bude vytvoriť určité konštrukčné zmeny na doteraz vyrábaných zbraniach.

Dubnica nad Váhom 22. októbra (TASR) – V dubnickej spoločnosti ZVS holding sa začnú vyrábať slovenské vzduchovky. V budúcom roku chcú na trh uviesť prvých 3000 kusov s komerčným označením Perun podľa staroslovanského boha hromu a blesku.

Podľa riaditeľa predaja spoločnosti ZVS Mariána Gogu v Dubnici nad Váhom vyrábali vzduchovky pre Českú zbrojovku Uherský Brod už od roku 2003 s tým, že obchod si zabezpečovala samotná Česká zbrojovka. "Koncom septembra sme podpísali zmluvu s Českou zbrojovkou, ktorá nás oprávňuje v rámci licenčnej zmluvy tak isto predávať tieto vzduchovky. Predmetom licenčnej zmluvy je aj klauzula, že pokiaľ nebudeme predávať vzduchovky Českej zbrojovke, budú predávané pod našou vlastnou značkou Perun," priblížil Goga.

Ako dodal, v spoločnosti už vytvorili tím konštruktérov, ktorých úlohou bude vytvoriť určité konštrukčné zmeny na doteraz vyrábaných zbraniach a vzduchovku tak zatraktívniť pre slovenský i zahraničný trh. "Rozšírenie portfólia produktov našej spoločnosti o tieto vzduchovky bude mať vplyv aj na zamestnanosť v našom regióne, keďže rozšírenie výroby si bude vyžadovať nových odborných pracovníkov," doplnil Goga.



Vzduchovky majú podľa neho na Slovensku i v okolitých štátoch svoju tradíciu a kvalitu, ktorá je overená. "V minulosti mala vzduchovku snáď každá druhá rodina, bola to obľúbená forma voľnočasových aktivít. Myslím si, že od tureckých a čínskych výrobcov vzduchoviek sa dokážeme odlíšiť najmä kvalitou," zdôraznil riaditeľ predaja s tým, že spočiatku si plánujú podchytiť regionálny a lokálny trh a v druhej polovici budúceho roka chcú expandovať na americký a kanadský trh, rovnako ako na trhy západnej Európy.

Podľa technického riaditeľa spoločnosti ZVS Impex Ladislava Skoupeho v spoločnosti budú vyrábať tri typy vzduchoviek Perun. Základným modelom vzduchoviek je Perun 730 s rýchlosťou strely asi 190 metrov za sekundu. Ďalšími modelmi sú výkonnejšie vzduchovky Perun 731 a Perun 734. "V prvej etape výroby sme do vzduchoviek nezavádzali žiadne inovácie, pripravujeme však úpravy vnútorného mechanizmu, vďaka ktorým sa dosiahne podstatne väčší výkon a rovnako chceme urobiť nové typy pažieb z hľadiska ergonómie," doplnil Skoupy s tým, že inovované vzduchovky by sa do sériovej výroby mali dostať v budúcom roku.