Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Ekonomika

Dubovcová: Pri povoľovaní malých vodných elektrární sa porušujú práva

Na snímke verejná ochrankyňa práv Jana Dubovcová Foto: TASR/Martin Baumann

Týkajú sa práva na priaznivé životné prostredie (ŽP), práva na včasné a úplné informácie o stave ŽP a o príčinách a následkoch toto stavu, ako aj práva na súdnu a inú právnu ochranu.

Bratislava 9. marca (TASR) - Pri konaní a rozhodovaní orgánov verejnej správy v povoľovacích procesoch týkajúcich sa malých vodných elektrární (MVE) dochádzalo a dochádza k porušovaniu základných práv a slobôd. Týkajú sa práva na priaznivé životné prostredie (ŽP), práva na včasné a úplné informácie o stave ŽP a o príčinách a následkoch toto stavu, ako aj práva na súdnu a inú právnu ochranu. Vyplýva to z prieskumu Kancelárie verejnej ochrankyne práv (VOP) Jany Dubovcovej vykonaného počas roku 2016.

"Procesy, ktoré naši právnici zistili v povoľovacích konaniach a postupoch orgánov verejnej správy, poukazujú na to, že ochrana životného prostredia ani nebola predmetom pozornosti orgánov verejnej správy. Za najzávažnejší nedostatok z môjho pohľadu považujem to, že sa nevyhodnocuje ekonomická hodnota rieky, lebo dnes často používame pojmy len v eurách, čo si vieme predstaviť. Hodnotu živého toku rieky my nemáme vôbec ocenenú, tak ako môžeme povoľovať zásahy do jej toku, keď nevieme ani jej hodnotu?" priblížila dnes na tlačovej konferencii pri prezentácii prieskumu Dubovcová.



V takýchto povoľovacích konaniach by podľa nej súčasťou rozhodovania mala byť vedomosť o tom, čo rieka prináša z pohľadu na životné prostredie. "A akú hodnotu v nej máme v našej spoločnosti a až na základe toho porovnávať, či prínos, ktorý bude z výroby energie z vodného toku, je naozaj prínosom, či je to dotovaná výroba energie, či sa oplatí, aby sme prerušili živý tok rieky. Z nášho výsledku je zrejmé, že my sa touto problematikou na všetkých úrovniach našich orgánov, ani strategických, ani rozhodovacích, vôbec doteraz nezaoberáme. To je to, čo bude VOP presadzovať, teda aby sa zmenilo a aby rozhodovanie bolo kvalifikované," dodala Dubovcová.

Ako ďalej uviedla k výsledkom prieskumu v Správe o ochrane životného prostredia postupom orgánov verejnej správy pri povoľovaní výstavby MVE, neodborné a v niektorých prípadoch protiprávne konanie orgánov verejnej správy viedlo k nedostatočnému posúdeniu vplyvov stavieb na životné prostredie a následne k zníženiu kvality ŽP a biodiverzity.



Podľa prieskumu VOP najčastejšie dochádzalo k porušeniu práv účastníkov povoľovacích iných konaní, k nesprávnemu právnemu posúdeniu veci a nedodržaniu zákonom stanoveného postupu či nesplneniu požiadavky na riadne odôvodnenie rozhodnutia. Prichádzalo tiež k nesplneniu požiadavky vychádzať zo spoľahlivo zisteného stavu veci, k porušeniu povinnosti svedomite a zodpovedne sa zaoberať každou vecou a k porušeniu ďalších povinností s dosahom na základné práva.

V čase realizovania prieskumu bolo podľa správy VOP v SR vybudovaných 203 funkčných MVE. Pre prípadnú výstavbu nových MVE bolo identifikovaných 368 technicky využiteľných profilov. V návrhu Aktualizácie koncepcie využitia hydroenergetického potenciálu (HEP) vodných tokov SR, vypracovanom Ministerstvom životného prostredia (MŽP) SR v decembri 2016, je 375 profilov s technicky využiteľným hydroenergetickým potenciálom. Z toho do zoznamu podmienečne vhodných na realizáciu nových MVE je zaradených 58 profilov.

Úrad VOP na základe svojich zistení odporúča MŽP SR zabezpečiť, aby boli dôkladne, odborne a verejne posúdené kumulatívne vplyvy viacerých MVE na toku alebo jeho časti, a to v primeranej miere ako na úrovni strategických dokumentov, tak aj pri posudzovaní a povoľovaní jednotlivých vodných stavieb. Na tento účel by mali vypracovať metodický materiál pre posudzovanie kumulatívnych a synergických vplyvov MVE na ŽP.

Envirorezortu odporúča VOP taktiež transparentnosť procesu "prideľovania" profilov na výstavbu MVE, zabezpečiť zverejňovanie zápisníc z rokovaní komisie pre využívanie HEP na internetovej stránke MŽP.

MŽP, ako aj Ministerstvu dopravy a výstavby (MDV) SR navrhuje VOP zabezpečiť spracovanie materiálu o princípoch dobrej správy a ich uplatňovaní v konaniach orgánov verejnej správy. Navrhuje rezortom zároveň zabezpečiť, aby orgány verejnej správy venovali adekvátnu pozornosť zohľadneniu najlepších dostupných vedeckých poznatkov v posudzovacích a povoľovacích procesoch.