Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Ekonomika

Duda:Poľsko podporuje Ukrajinu pri vývoze jej obilia do tretích krajín

Ilustračná snímka. Foto: TASR Roman Hanc

Poľsko minulý týždeň predĺžilo zákaz dovozu ukrajinského obilia a vzoprelo sa tak rozhodnutiu Európskej komisie (EK).

Varšava 24. septembra (TASR) - Poľsko je naďalej pripravené podporiť Ukrajinu pri vývoze jej obilia do tretích krajín. Vyhlásil to v nedeľu prezident Andrzej Duda. Je potrebné urobiť všetko pre to, aby bola tranzitná preprava čo najrozsiahlejšia, povedal Duda pre televíznu stanicu TVP1. TASR o tom informuje na základe správy agentúry PAP.

Obilie možno prepravovať prostredníctvom špeciálnych koridorov tam, kde ho skutočne potrebujú, a to do najchudobnejších krajín sveta, povedal poľský prezident. Duda zároveň obhajoval nedávne rozhodnutie svojej vlády pokračovať v zákaze predaja ukrajinského obilia na poľskom trhu. Vláda musela prijať radikálne rozhodnutia, aby podporila poľských poľnohospodárov a ochránila domáci trh, povedal.

Poľsko minulý týždeň predĺžilo zákaz dovozu ukrajinského obilia a vzoprelo sa tak rozhodnutiu Európskej komisie (EK). To viedlo k diplomatickej roztržke s Kyjevom. Poľsko je pritom jedným z najskalnejších podporovateľov Ukrajiny od začiatku invázie vlani vo februári.

EK skôr tento mesiac oznámila, že zákaz dovozu nepredĺži. Argumentovala tým, že narušenia trhu v najdotknutejších piatich členských štátoch EÚ boli odstránené. Zákaz dovozu ukrajinského obilia predĺžili aj Slovensko a Maďarsko.