Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Ukrajinská firma Metinvest poprela správu o kúpe U.S. Steel Košice

V oceliarni pracuje viac ako 11.000 ľudí a je najväčším súkromným zamestnávateľom na Slovensku.

Bratislava 19. novembra (TASR) – Ukrajinská spoločnosť Metinvest poprela správu, ktorú zverejnili viaceré slovenské médiá a podľa ktorej sa vraj dohodla s americkými oceliarňami U.S. Steel na kúpe košického závodu. Informuje o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na hovorcu firmy Metinvest Ivana Šmidika.

Správu poprela aj firma U.S. Steel Košice. V oceliarni pracuje viac ako 11.000 ľudí a je najväčším súkromným zamestnávateľom na Slovensku.

Ako prvé zverejnili správu o kúpe U.S. Steel Košice v sobotu (17. 11.) Hospodárske noviny, podľa ktorých obe strany už v piatok podpísali dohodu o kúpe.

"Nekúpili sme (oceliarne)," cituje Šmidika Reuters.

U.S. Steel Košice sú významným dodávateľom slovenských automobiliek a tie sú zase hlavným motorom malej proexportne orientovanej ekonomiky, ktorá patrí medzi najrýchlejšie expandujúce v rámci Európskej únie (EÚ).


Kúpa U. S. Steelu Achmetovom by nebola jeho prvá investícia v EÚ

V prípade potvrdenia kúpy železiarní U. S. Steel Košice ukrajinským podnikateľom Rinatovom Achmetovom by nešlo o jeho prvú investíciu v Európe.

Podľa riaditeľa Výskumného centra Slovenskej spoločnosti pre zahraničnú politiku (SFPA) Alexandra Dulebu na to kapitál určite má.

"Kúpou by získal ďalšie výrobné kapacity v Európe. Investícií holdingu Achmetova v členských krajinách EÚ je pritom približne dvadsať," vyčíslil Duleba. Takéto ďalšie pôsobenie na európskom trhu by tak bolo pre tohto ukrajinského podnikateľa zaujímavé. Pokiaľ pri tom splní normy a legislatívu Európskej únie, nie je podľa Dulebu dôvod na to, aby Európa nejako zvlášť reagovala.

Prirodzeným by bol podľa jeho slov aj údajný záujem ruskej firmy Rosatom o podiel na výstavbe jadrového bloku v elektrárňach v Jaslovských Bohuniciach.

"Rosatom sa netají svojím záujmom pôsobiť na trhu EÚ v oblasti jadrovej energetiky," opísal. Chce sa teda podieľať aj na výstavbe nových jadrových reaktorov, keďže dodáva technológie k už existujúcim či vznikajúcim reaktorom jadrových elektrární v Európe.

O tom, že záujem o podiel českého energetického gigantu ČEZ v Jadrovej energetickej spoločnosti Slovenska (JESS) prejavil ruský Rosatom, informoval minulý týždeň denník Mladá fronta Dnes, ktorému to potvrdili dva vysoko postavené zdroje blízke firmám. Hodnota kontraktu na výstavbu nového jadrového bloku je vo výške približne 3 miliárd eur. Výstavba by sa podľa pôvodných plánov mala začať už v roku 2014.

O možnom odpredaji najväčšej oceliarskej továrne v strednej Európe U. S. Steel Košice, spadajúcej pod americký koncern United States Steel Corporation, informovali v uplynulých dňoch viaceré slovenské i zahraničné médiá. Samotná spoločnosť však predaj doteraz nepotvrdila.