Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Ekonomika

Dunaj láka na Slovensko aj vodákov, cyklistov či pozorovateľov vtáctva

Ilustračná snímka.FOTO TASR - Štefan Puškáš Foto: TASR - Štefan Puškáš

Vyhliadkové plavby po Dunaji predstavujú atraktívny spôsob na spoznávanie Bratislavy a jej okolia. Loďou sa turisti dostanú na Devín, do galérie Danubiana či k aktivitám na vodnom diele v Čunove.

Bratislava 26. júna (TASR) – Dunaj ako druhá najdlhšia európska rieka a najdlhšia rieka Európskej únie priťahuje každoročne množstvo cestovateľov, ktorí chcú spoznať krajiny ležiace v jeho povodí. V letnom období je pritom podľa Slovenskej agentúry pre cestovný ruch (SACR) aj riekou, po ktorej Bratislavu navštevujú na lodiach turisti z takmer celého sveta. Podľa agentúry je tak dôležitým zdrojom cestovného ruchu.

"Vyhliadkové plavby po Dunaji predstavujú atraktívny spôsob na spoznávanie Bratislavy a jej okolia. Loďou sa turisti dostanú na hrad Devín, do galérie moderného umenia Danubiana či k adrenalínovým športovým aktivitám na vodnom diele v Čunove," vymenoval pre TASR lákadlá rieky hovorca SACR Martin Šebesta.

Dunaj je však podľa jeho slov aj významným hniezdiskom vodných vtákov, je preto vyhľadávaným cieľom pozorovateľov vtáctva. "Rameno Malý Dunaj obľubujú pre jeho nenáročné splavovanie aj vodáci a vodní turisti, ktorí v jeho okolí môžu navštevovať vodné mlyny v Jelke, v Tomášikove, v Dunajskom Klátove či v Kolárove a Vodné koleso v Jahodnej," doplnil Šebesta.

Pozdĺž celého toku Dunaja sa pritom tiahne aj vyhľadávaná cyklotrasa Eurovelo 6. "Tá prechádza centrom Bratislavy a množstvo turistov sa tak do nášho hlavného mesta príde pozrieť počas cesty cez Európu," opísal.