Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

ĎURČEK: Obmedzenie investícií štátu do cestovného ruchu nie je dobré

Štátny tajomník ministerstva dopravy Peter Ďurček. Foto: MDVRR

Podľa návrhu štátneho rozpočtu na budúci rok majú klesnúť výdavky na podporu cestovného ruchu o 32,8 %. Počíta sa so sumou 7,54 milióna eur, čo je medziročne menej o 3,67 milióna eur.

Bratislava 25. novembra (TASR) - Ministerstvo dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja (MDVRR) SR urobí všetko potrebné pre plynulý prechod agendy Slovenskej agentúry pre cestovný ruch (SACR) na sekciu cestovného ruchu rezortu. V reakcii na rozhodnutie o zrušení agentúry to pre TASR uviedol štátny tajomník ministerstva dopravy Peter Ďurček (nominant SNS), ktorý má v rezorte na starosti túto oblasť.

"Som presvedčený, že sekcia cestovného ruchu zabezpečí požadovanú propagáciu nášho cestovného ruchu a bude dôstojným partnerom pre všetky relevantné subjekty z oblasti cestovného ruchu doma i v zahraničí," avizoval.

Zároveň však upozornil, že istým problémom môže byť značne znížený rozsah výdavkov, ktoré majú byť zo štátneho rozpočtu vynaložené na cestovný ruch a jeho podporu v budúcom roku. Tie ministerstvo podľa Ďurčeka nedokáže nahradiť ani zefektívnením propagácie turizmu v podobe zrušenia SACR.

"Náš cestovný ruch sa stal nezanedbateľnou súčasťou národného hospodárstva, dlhodobo vykazuje stúpajúcu výkonnosť a zásadné obmedzenie investícií doňho nepovažujem za dobré. Obávam sa, že v dôsledku toho nebudeme môcť dostatočne využiť príležitosť na to, aby sme prilákali viac domácich i zahraničných turistov v dobe, keď sa bezpečné turistické destinácie ako Slovensko stávajú atraktívnejšími pre značný počet ľudí," dodal Ďurček.

Podľa návrhu štátneho rozpočtu na budúci rok majú klesnúť výdavky na podporu cestovného ruchu o 32,8 %. Počíta sa so sumou 7,54 milióna eur, čo je medziročne menej o 3,67 milióna eur. Z toho viac ako 5 miliónov eur predstavujú zákonne dotácie pre oblastné organizácie cestovného ruchu, ktoré ministerstvo nemôže využiť iným spôsobom.

O zrušení SACR a jej začlenení priamo do štruktúr ministerstva od 1. januára 2017 rozhodol minister dopravy Árpád Érsek (Most-Híd). Agentúra sa špecializovala na marketing a propagáciu cestovného ruchu Slovenska. Finančné prostriedky, ktoré vzniknú úsporou administratívy a využitím existujúcich odborov ministerstva, sa podľa rezortu použijú na ďalšie aktivity spojené s lepšou prezentáciou Slovenska v zahraničí.

Cestovný ruch na Slovensku tento rok rastie. Za prvých osem mesiacov v porovnaní s predchádzajúcim rokom stúpol počet návštevníkov v jednotlivých regiónoch Slovenska o takmer 20 %. Zároveň sa zvýšil aj počet prenocovaní turistov na Slovensku oproti vlaňajšku o 18 %.