Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

Dušan Muňko ostáva šéfom SP, ministri nesúhlasili s jeho odvolaním

Dušan Muňko Foto: TASR/Štefan Puškáš

Kabinet musel podľa rozhodnutia Ústavného súdu návrh na odvolanie Dušana Muňka z funkcie opäť prerokovať a rozhodnúť o ňom.

Bratislava 5. septembra (TASR) - Dušan Muňko zostáva generálnym riaditeľom Sociálnej poisťovne (SP).

Vláda dnes na základe rozhodnutia Ústavného súdu (ÚS) SR opätovne prerokovala materiál, ktorým ho ešte predchádzajúci kabinet Ivety Radičovej odvolal z funkcie, tentokrát s ním však ministri nesúhlasili. Premiér Robert Fico (Smer-SD) sa už pred časom vyjadril, že Muňko odíde z postu iba vtedy, ak bude sám chcieť.

Dušana Muňka odvolal Radičovej kabinet ešte 27. augusta 2010, ten však voči postupu vlády podal ústavnú sťažnosť. Ústavný súd (ÚS) SR následne 21. júna tohto roka rozhodol, že týmto konaním bolo porušené základné právo Muňka na inú právnu ochranu, uznesenie vlády preto zrušil a vec jej vrátil na ďalšie konanie.

Kabinet musel podľa rozhodnutia ÚS návrh na odvolanie Muňka z funkcie opäť prerokovať a rozhodnúť o ňom. Podľa súdu v rámci postupu, ktorý predchádzal prijatiu uznesenia vlády v roku 2010, neboli dodržané Muňkove procesné práva, pričom uznesenie neobsahuje dôvody odvolania ani odkaz na príslušné ustanovenie zákona o sociálnom poistení identifikujúce dôvod odvolania.

Tu bude player


"Máme len nasledujúce možnosti: prvá možnosť je, že Dušan Muňko zostane riaditeľom SP. Druhá možnosť je, že sa dobrovoľne rozhodne a povie, že funkciu nechce robiť, a dobrovoľne sa jej vzdá. Tretia možnosť je, že by ho vláda SR odvolala z funkcie riaditeľa SP. Ako tu však sedím, tak poviem, že to nikdy neurobím," avizoval ešte 1. augusta Fico.


Dušan Muňko venuje ušlý plat 106.000 eur na charitu, tvrdí minister

"Jeho ušlý plat, pokiaľ viem, predstavuje 106.000 eur. On po zaplatení daní celú čiastku chce venovať na charitu," informoval po dnešnom rokovaní vlády šéf rezortu práce, sociálnych vecí a rodiny Ján Richter (Smer-SD).

"Treba povedať, že som bol v maximálnej miere uspokojený, že nemá záujem si finančné prostriedky nechať pre svoju vlastnú potrebu, ale že ich chce venovať na charitu. Naopak, ich objem chce rozšíriť o vlastný príspevok a chce zakúpiť nejaký prístroj, ktorý by bol prínosom pre konkrétne zdravotnícke zariadenie. Mala by to byť nejaká detská nemocnica," spresnil.