Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Duslo Šaľa žiadalo daňovú úľavu skôr, ako sa P. Pavlis stal ministrom

Foto: TASR/Milan Ivanič

Uviedol to dnes premiér Robert Fico (Smer-SD). Reagoval tak na otázky novinárov o spoločnom podnikaní Pavlisa s Babišom v minulosti.

Bratislava 10. júla (TASR) - Duslo Šaľa, ktoré patrí skupine Agrofert českého miliardára Andreja Babiša, žiadala daňovú úľavu skôr, ako sa stal Pavol Pavlis (Smer-SD) ministrom hospodárstva, dokonca skôr ako sa uvažovalo o výmenách vo vláde.

Uviedol to dnes premiér Robert Fico (Smer-SD). Reagoval tak na otázky novinárov ohľadom spoločného podnikania Pavlisa s Babišom v minulosti. Pavlis sa stal šéfom rezortu hospodárstva minulý týždeň, predtým pôsobil ako štátny tajomník svojho predchodcu Tomáša Malatinského (nominant Smeru-SD).

Chemička by mala podľa medializovaných informácií dostať od štátu desaťročné daňové prázdniny v celkovom objeme 58 miliónov eur. Duslo Šaľa má za to preinvestovať 300 miliónov eur a udržať zamestnanosť v podniku. Fico zdôraznil, že ho v tejto chvíli zaujíma to, či je žiadosť kvalifikovaná a tiež 800 pracovných miest v spoločnosti. Na otázky o stretávaní sa Pavlisa s Babišom raz ročne Fico reagoval, že on sa stretáva s Babišom minimálne dvakrát do roka.



O daňovej úľave informovala ako prvá RTVS. Podľa televízie sa má týkať investície do výroby čpavku a schváliť ju ešte musí Európska komisia (EK). "Plánovaná investícia do novej výrobnej linky bude až 300 miliónov eur. Dohoda je taká, že daňové prázdniny by sa týkali daňovej povinnosti až 58 miliónov eur a to za dobu 10 rokov," povedal pre RTVS hovorca Agrofertu Karel Hanzelka.

Skupina Agrofert už pred niekoľkými mesiacmi tvrdila, že zvažuje odchod zo Slovenska, pričom argumentovala vysokými cenami energií. Výrobu chcela presunúť do Česka alebo do Nemecka. Svoje zotrvanie v regióne podmienila tým, že dostane od štátu finančnú pomoc. V hre bolo asi 800 pracovných miest v Dusle Šaľa.

Podľa nového ministra hospodárstva Pavla Pavlisa má pomoc pre firmu priniesť asi 80 nových pracovných miest. "Pri tejto investícii sa hovorí, že udržia tieto pracovné miesta a vytvoria asi ďalších 80 pracovných miest," uviedol šéf rezortu. Agrofert však o nových miestach podľa televízie nehovorí. "V prvom rade je dôležité, že zachováme všetky súčasné pracovné miesta," zdôraznil jeho hovorca.

Róbert Kičina z Podnikateľskej aliancie Slovenska hovorí, že ak ide iba o udržanie pracovných miest, a nie vytváranie nových, tak je to nešťastná situácia. "Týmto sa vláda vystavuje riziku, že prídu ďalšie firmy a povedia, dajte nám stimul, lebo zbalíme výrobu a odídeme," uviedol pre televíziu.