Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Jamrich: Pri dobrej realizácii dokáže strecha dlho plniť svoje funkcie

Ilustračné foto Foto: TASR Milan Kapusta

Všetko závisí podľa neho od správneho návrhu jednotlivých vrstiev strešného plášťa, druhu použitého materiálu, od veku strešnej krytiny aj od spôsobu kontroly a údržby.

Bratislava 9. decembra (TASR) - Použitím vhodných materiálov a pri kvalitnej realizácii dokáže strecha dlhé roky plniť požadované funkcie. Týka sa to nielen vodotesnosti, ale i ostatných tepelno-technických a architektonických požiadaviek používateľov. Pre TASR to uviedol predseda Cechu strechárov Slovenska Eduard Jamrich.

Naopak, strecha nesprávne navrhnutá a zrealizovaná z nevhodných materiálov neplní svoju funkciu už od počiatku. Dôležitú úlohu zohrávajú aj financie. „Najmä pri verejných objektoch a tiež pri bytových domoch je rozhodujúca cena. Vždy vyhráva ponuka s najnižšou cenou. Preto sa nemôžeme čudovať, že pri takýchto strechách sa poruchy objavujú hneď po ich vyhotovení,“ doplnil predseda strechárskeho cechu. 

Všetko závisí podľa neho od správneho návrhu jednotlivých vrstiev strešného plášťa, druhu použitého materiálu, od veku strešnej krytiny aj od spôsobu kontroly a údržby. Pri rodinných domoch je situácia trochu odlišná, pretože ich majitelia si aj s pomocou architektov a projektantov dokážu vybrať spoľahlivú strešnú krytinu.

„No vo viacerých prípadoch ešte ani to nezaručuje bezproblémovú strechu. Všetko totiž závisí od kvality montážnej firmy alebo remeselníka,“ uzavrel Jamrich s tým, že sa treba obrátiť na odborníkov, ktorí majú dostatok skúseností, odborných poznatkov a vedomostí.