Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Banka Monte dei Paschi potrebuje oveľa viac peňazí na záchranu

Banka Monte dei Paschi Foto: TASR

Európska centrálna banka vyčíslila kapitálovú dieru banky na 8,8 miliardy eur, uviedla v pondelok večer.

Siena 27. decembra (TASR) - Talianska Monte dei Paschi di Siena (MPS), ktorá sa nachádza v hlbokej kríze, potrebuje podstatne viac peňazí, než sa doteraz predpokladalo.

Európska centrálna banka (ECB) vyčíslila kapitálovú dieru banky na 8,8 miliardy eur, uviedla v pondelok (26. 12.) večer MPS. Doteraz sa kapitálová potreba tradičnej talianskej banky hodnotila na 5 miliárd eur. Ani tieto však nedokázala MPS získať od súkromných investorov, takže od minulého týždňa je jasné, že finančný inštitút už môže zachrániť len štát.

Talianska vláda preto v piatok (23. 12.) rozhodla o vytvorení záchranného fondu, kde bude 20 miliárd eur. Tieto majú byť okrem záchrany MPS v prípade potreby použité na podporu ďalších domácich bánk.

ECB vypočítala aktuálne finančné potreby Monte dei Paschi potom, čo banka požiadala o rekapitalizáciu zo štátnych prostriedkov. ECB tiež uviedla, že v období od 30. novembra do 21. decembra sa tiež výrazne zhoršila likvidita finančného inštitútu.

Monte dei Paschi urýchlene potrebuje čerstvý kapitál, ktorý by pokryl straty spojené s vyčlenením zlých úverov. Banka sa snažila vyhnúť štátnej pomoci, preto sa snažila predať nové akcie a ponúkala výmenu dlhopisov za akcie. Nepodarilo sa je však od súkromných investorov získať dostatok peňazí.