Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

ECB uvažuje o nákupe firemných dlhopisov na sekundárnych trhoch

Foto: TASR/AP

Centrálna banka eurozóny začala tento týždeň nakupovať tzv. kryté dlhopisy (Covered Bonds) v rámci opatrení na podporu hospodárstva, ktoré majú zabrániť návratu recesie do regiónu.

Frankfurt nad Mohanom 21. októbra (TASR) - Európska centrálna banka (ECB) uvažuje, že začne na sekundárnych trhoch nakupovať dlhopisy firiem z eurozóny.

Agentúre Reuters to potvrdili štyri zdroje oboznámené so situáciou, ktoré nechceli byť menované. Podľa nich ECB o tom možno rozhodne už v decembri a nákup by tak mohla začať v 1. kvartáli budúceho roka.

Centrálna banka eurozóny začala tento týždeň nakupovať tzv. kryté dlhopisy (Covered Bonds) v rámci opatrení na podporu hospodárstva, ktoré majú zabrániť návratu recesie do regiónu. Cieľom tohto kroku je povzbudiť banky v menovej únii, aby začali poskytovať viac úverov, a to najmä malým a stredným podnikom, a pomohli tak ekonomike udržať a zrýchliť rast.

"Tlak na banku v tomto smere je veľký," povedal pre agentúru Reuters jeden zo zdrojov z ECB. Dodal však, že predstavenstvo banky o tom zatiaľ nerozhodlo.

Rada guvernérov ECB by mohla o tomto návrhu rokovať na decembrovom zasadnutí, tvrdia dva zo zdrojov. A ak sa zároveň v decembri dohodne na novom opatrení, aj keď to podľa zdrojov nie je ani zďaleka isté, nákup by mohla začať v priebehu 1. štvrťroka 2015.

Centrálna banka eurozóny v rámci opatrení na podporu hospodárstva avizovala, že okrem krytých dlhopisov začne v súčasnom 4. kvartáli nakupovať aj cenné papiere kryté aktívami (Asset Backed Securities, ABS), aby pomohla vytvoriť komerčným bankám priestor na nové úvery.

Ale niektorí členovia predstavenstva ECB majú obavy, že to nebude stačiť na oživenie hospodárskeho rastu, a domnievajú sa, že banka by mala rozšíriť svoj program aj o nákup firemných dlhopisov. Ekonomika regiónu totiž stráca dynamiku. Hrubý domáci produkt (HDP) eurozóny v 2. kvartáli podľa starej metodiky ESA 95 stagnoval a podľa novej (ESA 2010) vzrástol medzikvartálne len o 0,1 %.