Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 7. jún 2024Meniny má Róbert
< sekcia Ekonomika

ECB vyčkáva, odmieta pristúpiť k ďalšiemu uvoľneniu menovej politiky

Šéf ECB Mario Draghi Foto: TASR/AP

Analytici dnešné rozhodnutie ECB očakávali, najmä po tom, ako banka minulý mesiac prijala balík opatrení na podporu ekonomiky a boj proti slabej inflácii.

Frankfurt nad Mohanom 3. júla (TASR) - Európska centrálna banka (ECB) ponechala dnes kľúčovú úrokovú sadzbu na historickom minime 0,15 % a nemenila ani depozitnú sadzbu, ktorú v júni znížila do negatívneho teritória. Odmietla tak pristúpiť k ďalšiemu uvoľneniu menovej politiky a chce vyčkať na to, aký vplyv budú mať stimulačné opatrenia, ktoré oznámila minulý mesiac. Informovala o tom agentúra Reuters.

Analytici dnešné rozhodnutie ECB očakávali, najmä po tom, ako banka minulý mesiac prijala balík opatrení na podporu ekonomiky a boj proti slabej inflácii. V rámci neho znížila hlavnú úrokovú sadzbu na 0,15 % a depozitnú sadzbu stlačila do negatívneho teritória na -0,10 %. Zároveň spustila nové kolo lacných pôžičiek pre komerčné banky na podporu úverovania. Okrem toho dodala, že v prípade, že to bude potrebné, je pripravená aj na ďalšie opatrenia.

Trhy teraz čakajú na tlačovú konferenciu prezidenta Maria Draghiho. Na nej by mal podrobnejšie informovať o dnešnom rozhodnutí banky.

M. DRAGHI: Úrokové sadzby ECB zostanú na súčasnej nízkej úrovni dlhší čas

Úrokové sadzby v eurozóne zostanú na súčasnej nízkej úrovni dlhší čas. Dôvodom sú riziká pre vývoj ekonomiky eurozóny, najmä geopolitické, ale aj vývoj na rozvíjajúcich sa trhoch. Povedal to dnes prezident Európskej centrálnej banky (ECB) Mario Draghi po rozhodnutí banky ponechať úrokové sadzby na úrovni, na ktorú ich ECB znížila v júni. Informovali o tom agentúry Reuters a DPA.

"Riziká, najmä geopolitické, ale aj vývoj na trhoch rozvíjajúcich sa ekonomík a na svetových finančných trhoch, môžu negatívne ovplyvniť vývoj v eurozóne," povedal šéf ECB. Hlavná úroková sadzba, ktorá je momentálne na historickom minime 0,15 %, by preto mala zostať na tejto úrovni dlhší čas. Zároveň dodal, že v prípade rizika dlhodobej nízkej inflácie je ECB pripravená použiť aj nekonvenčné nástroje, ktoré môže uplatniť v rámci svojho mandátu.

Čo sa týka geopolitických rizík, ktoré by mohli poškodiť súčasné krehké zotavovanie ekonomiky eurozóny, Draghi mal podľa všetkého na mysli vývoj na Ukrajine a Blízkom východe. Ďalšie riziká sa vzťahujú aj na nedostatočné štrukturálne reformy v krajinách eurozóny, ako aj slabší než očakávaný domáci dopyt.

Šéf ECB zároveň oznámil, že zasadnutia banky sa budú od budúceho roka konať nie každé štyri, ale každých šesť týždňov. "Chcel by som informovať, že frekvencia zasadnutí sa od januára 2015 zmení na šesťtýždňový cyklus," uviedol Draghi. Rovnako od januára bude ECB zverejňovať správy zo svojich zasadnutí.