Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Ekonomika

ECB navýšila núdzové úvery pre grécke banky o ďalších 900 miliónov

Ilustračné foto Foto: TASR/AP/Thanassis Stavrakis

Naposledy núdzové úvery o tento objem navýšila centrálna banka minulý týždeň vo štvrtok.

Frankfurt nad Mohanom 22. júla (TASR) - Európska centrálna banka (ECB) rozhodla o ďalšom navýšení núdzových úverov pre grécke banky. Informovala o tom agentúra Bloomberg.

Podľa agentúry, ktorá sa odvolala na zdroje oboznámené s krokmi banky, ECB počas dnešnej telekoferencie zvýšila podporu gréckym bankám v rámci programu núdzového financovania bánk známeho ako ELA o ďalších 900 miliónov eur. Naposledy núdzové úvery o tento objem navýšila minulý týždeň vo štvrtok (16.7.). Táto hodnota stále nestačí na uvoľnenie kapitálových kontrol v Grécku, avšak umožní bankám pokračovať v činnosti niekoľko ďalších dní.

Pozornosť ECB sa teraz sústredí na náročnejšiu úlohu, a to monitorovanie plnenia úsporných opatrení, ku ktorým sa Grécko zaviazalo výmenou za nový záchranný balík. ECB, ktorá do Atén posiela svoj tím expertov, má veľký záujem na tom, aby Grécko svoje sľuby splnilo. Ak by grécka vláda opäť sľuby nedodržala a v reformách nepokračovala, ECB sa znovu dostane do nepríjemnej situácie, keď sa bude musieť rozhodnúť, či zastaví podporu gréckym bankám a nechá ich tak padnúť.