Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Ekonomika

Európska centrálna banka nezmenila nastavenie menovej politiky

Budova Európskej centrálnej banky v nemeckom Frankfurte. Foto: TASR/AP

Rada guvernérov na svojom stredajšom zasadnutí ponechala kľúčový úrok na rekordnom minime 0 %. Sadzba na jednodňové refinančné operácie zostáva na 0,25 % a depozitná sadzba na -0,40 %.

Frankfurt nad Mohanom 10. apríla (TASR) - Úrokové sadzby v eurozóne zostávajú na rekordnom minime. Európska centrálna banka (ECB) v súlade s očakávaniami nezmenila nastavenie menovej politiky.

Rada guvernérov na svojom stredajšom zasadnutí ponechala kľúčový úrok na rekordnom minime 0 %. Sadzba na jednodňové refinančné operácie zostáva na 0,25 % a depozitná sadzba na -0,40 %. Rada uviedla, že sadzby zostanú na aktuálnej úrovni minimálne do konca roka 2019, v každom prípade dovtedy, kým to bude potrebné na zabezpečenie pokračovania trvalého smerovania tempa rastu spotrebiteľských cien k inflačnému cieľu ECB.

ECB sa snaží dosiahnuť v strednodobom horizonte medziročnú mieru inflácie tesne pod dvoma percentami. V marci sa tempo rastu spotrebiteľských cien v eurozóne mierne spomalilo na 1,4 % z 1,5 % vo februári.

ECB očakáva, že inflácia v tomto roku dosiahne 1,2 % a v roku 2020 sa zrýchli na 1,5 %. Šéf ECB Mario Draghi opakovane uisťoval, že banka má dostatok nástrojov na dosiahnutie svojho inflačného cieľa.

Začiatok rastu úrokových sadzieb v eurozóne je stále ďaleko. ECB už na svojom marcovom zasadnutí posunula prvé zvýšenie až do roku 2020.