Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 29. máj 2024Meniny má Vilma
< sekcia Ekonomika

ECB udržuje stabilný limit pre núdzové financovanie gréckych bánk

Európska centrálna banka, ilustračné foto Foto: TASR/AP

Finančné ústavy v zadlženej krajine sú závislé od tohto programu od februára, keď ECB prestala od nich prijímať krátkodobé dlhopisy gréckej vlády ako záruku za úvery.

Frankfurt nad Mohanom 25. júna (TASR) - Európska centrálna banka (ECB) obmedzila životne dôležité núdzové financovanie gréckych komerčných bánk. Reagovala tak na slová šéfa nemeckej Bundesbank Jensa Weidmanna, ktorý svojim kolegom v Rade guvernérov ECB povedal, že má vážne obavy z ďalšieho poskytovania núdzovej likvidity gréckym bankám. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na nemenované zdroje oboznámené so situáciou.

Podľa jedného zo zdrojov ECB už druhý deň udržuje stabilný limit pre núdzové financovanie gréckych bánk známe ako ELA (Emergency Liquidity Assistance). Finančné ústavy v zadlženej krajine sú závislé od tohto programu od februára, keď ECB prestala od nich prijímať krátkodobé dlhopisy gréckej vlády ako záruku za úvery. O likviditu komerčných bánk sa tak musí starať grécka centrálna banka, pričom ECB má právo rozhodovať o maximálnej výške ELA a prípadne ju aj znížiť alebo zastaviť.

Zdroj tiež naznačil, že grécka centrálna banka možno nepožiada o ďalšie zvýšenie tohto limitu, aj keď masívny odlev vkladov z komerčných bánk pokračuje a ich finančné rezervy sa každý deň stenčujú.

To zvyšuje tlak na vládu v Aténach, ktorej sa kráti čas na dosiahnutie dohody s veriteľmi a odvrátenie štátneho bankrotu.

Weidmann dával už od začiatku, teda od februára, jasne najavo svoje obavy z využívania núdzovej úverovej linky na podporu gréckych bánk, ktoré poskytujú ako záruku za peniaze z ELA vládne dlhopisy. A tie v prípade štátneho bankrotu Grécka stratia hodnotu.

Aj tento týždeň Weidmann počas telekonferencie Rady guvernérov ECB a jej predstavenstva opäť otvoril túto tému. A jeho najnovší protest mal vzhľadom na načasovanie veľký vplyv. Podobné obavy vyjadrili tento týždeň aj nemeckí a írski politici.

Šéf nemeckej centrálnej banky aj napriek výhradám voči poskytovaniu núdzovej likvidity gréckym bankám tento program zastaviť nemôže. Potrebuje na to hlasy dvoch tretín Rady guvernérov. Podľa odhadov núdzová pomoc finančnému sektoru v zadlženej krajine už dosiahla 89 miliárd eur.