Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

ECB odmietla žiadosť Grécka o zvýšenie pomoci pre jeho banky

ARCHÍVNE FOTO: Európska centrálna banka Foto: TASR/AP

Gréci sa ponáhľali vyberať svoje peniaze z bánk, čím vyvolali na tamojší bankový systém veľký tlak.

Atény/Frankfurt nad Mohanom 29. júna (TASR) - Európska centrálna banka (ECB) zamietla žiadosť Grécka o navýšenie programu núdzového financovania gréckych bánk (ELA) o šesť miliárd eur. Očakáva sa však, že ELA zostane otvorený až do gréckeho referenda o podmienkach veriteľov výmenou za finančnú pomoc, ktoré sa bude konať 5. júla. S odvolaním sa na nemenované zdroje z ECB o tom informovala agentúra Reuters.

Gréci sa ponáhľali vyberať svoje peniaze z bánk, čím vyvolali na tamojší bankový systém veľký tlak. Z obáv z dôsledkov týchto výberov centrálna banka Bank of Greece požiadala ECB o navýšenie programu ELA o šesť miliárd eur, aby pokryla očakávaný nedostatok hotovosti.

ECB, ktorá postupne zvyšovala finančnú pomoc pre grécke banky, však prísun peňazí v nedeľu zmrazila. V dôsledku toho banky dnes zostali zatvorené a premiér Alexis Tsipras musel zaviesť kontrolu toku kapitálu.

Analytici očakávajú, že šéfovia európskych centrálnych bánk a prezident ECB Mario Draghi na stredajšom (1.7.) stretnutí zachovajú program v platnosti na súčasnej úrovni. "Nemá zmysel program teraz zastaviť. Banky tak či tak nebudú schopné túto pomoc splatiť. Ak ju teda zmrazíte na ďalšie dva alebo tri dni, nebude v tom žiadny rozdiel," povedal zdroj agentúre Reuters. "Po referende budeme mať určitý náznak toho, kam sa budú veci uberať."