Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Ekonomika

Európska centrálna banka naďalej financuje grécke banky, pomôže aj MMF

Európska centrálna banka Foto: TASR/AP

Objem programu poskytovania núdzovej likvidity ELA gréckym bankám tak podľa zdrojov oboznámených so situáciou zostal na úrovni okolo 89 miliárd eur.

Atény 13. júla (TASR) - Európska centrálna banka predĺžila núdzovú pomoc pre grécke banky. Objem likvidity poskytovanej v rámci programu ELA ponechala na doterajšej úrovni. Informovala o tom agentúra Reuters.

Objem programu poskytovania núdzovej likvidity ELA gréckym bankám tak podľa zdrojov oboznámených so situáciou zostal na úrovni okolo 89 miliárd eur. Bez týchto injekcií likvidity hrozí, že sa gréckym bankám minú peniaze.

Firmy a občania z dôvodu neistoty, či krajina zostane v eurozóne, totiž masívne vyberali peniaze z domácich bánk. Pomoc v rámci ELA poskytuje grécka centrálna banka, o jej udelení však rozhoduje Rada guvernérov ECB.

MMF je po dohode pripravený pomôcť s riešením gréckej dlhovej krízy


Medzinárodný menový fond (MMF) je podľa vlastných slov pripravený pomôcť pri riešení gréckej dlhovej krízy. Informovala o tom agentúra Reuters.

Fond dnes uviedol, že po podmienečnej dohode s Aténami je ochotný spolupracovať s Gréckom a jeho európskymi veriteľmi na riešení problémov krajiny.

Hovorca MMF Gerry Rice vyhlásil, že šéfka Christine Lagardeová informovala radu fondu o výsledku víkendových rokovaní s Gréckom. "MMF je pripravený spolupracovať s gréckou vládou a európskymi partnermi, aby pomohol s posunúť tieto dôležité snahy vpred," uviedol Rice v krátkom vyhlásení.