Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Ekonomika

ECB: Program nákupu cenných papierov podporuje úverovanie v eurozóne

Európska centrálna banka Foto: TASR/AP

Prístup firiem aj spotrebiteľov v eurozóne k bankovým úverom sa v 1. kvartáli uľahčil. Hlavným dôvodom je program nákupu cenných papierov Európskej centrálnej banky (ECB).

Frankfurt nad Mohanom 14. apríla (TASR) - Prístup firiem aj spotrebiteľov v eurozóne k bankovým úverom sa v 1. kvartáli uľahčil. Hlavným dôvodom je program nákupu cenných papierov Európskej centrálnej banky (ECB). Informovala o tom agentúra Reuters.

Finančné inštitúty v prvých troch mesiacoch tohto roka uvoľnili štandardy poskytovania úverov firemným zákazníkom, uvádza sa v dnes zverejnenom prieskume ECB o úverovaní v eurozóne. Dopyt po úveroch pokračuje v raste. "Banky zároveň v 2. kvartáli očakávajú výrazný celkový nárast dopytu po úveroch pre firmy," píše sa v správe ECB.

Podľa prieskumu program nákupu cenných papierov ECB priniesol finančným inštitútom dodatočnú likviditu, čo malo pozitívny vplyv na poskytovanie úverov.

Banky tiež ešte viac v 1. štvrťroku uvoľnili štandardy poskytovania spotrebiteľských úverov. Naopak, o niečo sa sprísnilo poskytovanie hypotekárnych úverov súkromným osobám.

Na prieskume, ktorý ECB zrealizovala od 6. do 23. marca, sa podieľalo 142 bánk.