Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Ekonomika

ECB rozšíri stimuly, ak doterajšie opatrenia nepodporia infláciu

Ilustračná fotografia Foto: TASR/AP

Program bude trvať dovtedy, kým banka neuvidí trvalé zvyšovanie tempa rastu spotrebiteľských cien smerom k inflačnému cieľu banky.

Davos 23. januára (TASR) - Európska centrálna banka (ECB) môže rozšíriť alebo predĺžiť program kvantitatívneho uvoľňovania, ak sa ukáže, že jeho vplyv na infláciu nebol dostatočný. Informovala o tom agentúra Bloomberg.

"Ak nedosiahneme, čo chceme dosiahnuť, a musím povedať, čo máme dosiahnuť, pretože taký je mandát ECB a ten je zakotvený v zmluve - teda mať reálne vyhliadky na to, že inflácia sa v strednodobom horizonte vráti späť na dve percentá, do blízkosti dvoch percent ale pod dve percentá -, potom musíme urobiť viac alebo to musíme robiť dlhšie," povedal na Svetovom ekonomickom fóre (SEF) v Davose v rozhovore pre Bloomberg Television člen Výkonnej rady ECB Benoit Coeure.

Prezident ECB Mario Draghi vo štvrtok (22.1.) uviedol, že banka bude od marca 2015 do septembra 2016 mesačne nakupovať aktíva, vrátane štátnych dlhopisov, za 60 miliárd eur. Dodal, že program bude trvať dovtedy, kým banka neuvidí trvalé zvyšovanie tempa rastu spotrebiteľských cien smerom k inflačnému cieľu banky.

"Máme v úmysle realizovať program do septembra 2016, a potom zhodnotíme, či bol dostatočný, alebo nie," uviedol Coeure.