Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

ECB: Ukončenie stimulov je stále ďaleko, trh nepochopil Draghiho slová

Prezident Európskej centrálnej banky (ECB) Mario Draghi, archívna snímka Foto: TASR/AP

Draghiho vyhlásenia boli myslené ako vyvážené vyjadrenie, ktoré malo poukázať na jednej strane solídny rast ekonomiky eurozóny a na druhej strane na nevyhnutnosť pokračovania v monetárnych stimuloch.

Frankfurt nad Mohanom 28. júna (TASR) - Európska centrálna banka (ECB) podľa informácií z interných zdrojov považuje reakciu trhu na posledné vyhlásenia svojho šéfa Maria Draghiho za nepochopenie.

Utorkové (27. 6.) Draghiho vyhlásenia na konferencii v portugalskom meste Sintra boli myslené ako vyvážené vyjadrenie, ktoré malo poukázať na jednej strane solídny rast ekonomiky eurozóny a na druhej strane na nevyhnutnosť pokračovania v monetárnych stimuloch, citovala dnes agentúra Bloomberg viacero osôb oboznámených so záležitosťou.

Draghiho slová výrazne podporili kurz eura voči doláru a zvýšenie úrokov na kapitálovom trhu, keďže boli interpretované ako signál, že ECB začína uvažovať o ukončovaní stimulov. Šéf ECB sa vyjadril optimisticky ohľadom rastu ekonomiky eurozóny a v menšej miere aj ohľadom rastu spotrebiteľských cien.

Euro reagovalo na správu agentúry Bloomberg výraznými stratami. Jeho kurz dočasne padol pod hranicu 1,13 USD/EUR. Citeľne klesli aj výnosy európskych dlhopisov, akcie naopak posilnili.

Viceprezident ECB: Musíme pokračovať v akomodatívnej menovej politike



Ochabnutosť eurozóny môže byť väčšia, než sa aktuálne predpokladá. Preto musí Európska centrálna banka (ECB) pokračovať v menovej politike, ktorá podporí rast cien, aby sa jeho tempo zrýchlilo smerom k inflačnému cieľu, povedal viceprezident ECB Vítor Constancio v rozhovore pre CNBC. V podstate tak zopakoval to, čo v utorok (27. 6.) povedal šéf ECB Mario Draghi.

"Čo vidíme, čoho sme svedkami, je, že domáce inflačné faktory, od vývoja miezd a nákladov a tiež stanovovania cien, nezodpovedajú tomu, čo by sme očakávali v rámci našich bežnejších odhadov tejto ochabnutosti," povedal Constancio pre CNBC v portugalskom meste Sintra na konferencii ECB.

Draghi mal prejav na tejto konferencii v utorok a jeho vyhlásenia podporili spoločnú európsku menu, keďže signalizoval, že ECB sa pomaly pripravuje na začiatok ukončovania stimulov, medzi ktoré patrí program nákupu dlhopisov a extrémne nízke úrokové sadzby.

Podľa Draghiho ECB môže podporovať zotavovanie ekonomiky korekciou parametrov svojich monetárnych nástrojov, keďže deflačné riziká už zmizli a objavili sa reflačné tlaky. Šéf ECB však upozornil, že korekcia menovej politiky musí byť len postupná a opatrná.

"Ak chceme dostať infláciu k nášmu cieľu tesne pod dvoma percentami, musíme vytrvať v tej menovej politike, ktorú sme prijali," uviedol Constancio na margo nutnosti pokračovania akomodatívnej menovej politiky.