Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 9. jún 2024Meniny má Stanislava
< sekcia Ekonomika

ECB: Ukrajinská kríza zatiaľ nemá veľký vplyv na finančné trhy

Foto: TASR/AP

V prípade sprísnenia sankcií voči Rusku zo strany EÚ by podľa člena Rady guvernérov Európskej centrálnej banky Erkkiho Liikanena mali členské štáty únie rovnakým dielom znášať ich negatívny vplyv.

Helsinki 22. marca (TASR) - Ukrajinská kríza zatiaľ nemá veľký vplyv na medzinárodné finančné trhy, aj keď zasiahla Ukrajinu a Rusko. Dnes to povedal člen Rady guvernérov Európskej centrálnej banky (ECB) Erkki Liikanen.

Ruská anexia polostrova Krym viedla k tomu, že Európska únia (EÚ) a USA uvalili sankcie na Moskvu.

"Vplyv na medzinárodné, európske finančné trhy nie je veľký. Má veľký vplyv na Ukrajinu, aj na Rusko, ale vo všeobecnosti má len obmedzený vplyv v medzinárodnom meradle," odpovedal Liikanen v televíznom rozhovore pre fínsku stanicu Yle na otázku týkajúcu sa dosahu krymskej krízy.

ECB už o kríze diskutovala, uviedol Liikanen, ktorý tiež stojí na čele fínskej centrálnej banky. V prípade sprísnenia sankcií voči Rusku zo strany EÚ by podľa neho mali členské štáty únie rovnakým dielom znášať ich negatívny vplyv. "Je veľmi dôležité, aby sa v prípade akýchkoľvek sankcií EÚ zaobchádzalo so všetkými členskými štátmi rovnako."

Rusko je jedným z najväčších obchodných partnerov Fínska, keď približne desatina exportu z krajiny smeruje do Ruska. Navyše fínsky priemysel je závislý od surovín z Ruska. "To, čo sa stalo v Rusku, už malo negatívny vplyv na fínsku ekonomiku," uviedol Liikanen a poukázal na zvýšenú neistotu, oslabenie rubľa a prepad ruských akcií.