Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

ECB prekvapivo znížila sadzby, kľúčový úrok klesol na nové minimum

Prezident Európskej centrálnej banky (ECB) Mario Draghi sa usmieva pred začiatkom tlačovej konferencie po zasadnutí Rady guvernérov ECB vo Frankfurte 4. septembra 2014. FOTO TASR/AP

ECB týmto spôsobom zareagovala na mimoriadne pomalý rast spotrebiteľských cien.

Frankfurt nad Mohanom 4. septembra (TASR) - Európska centrálna banka (ECB) nečakane znížila úrokové sadzby. Informovali o tom ECB a agentúra DPA.

Rada guvernérov ECB prekvapivo znížila kľúčový úrok v eurozóne, ktorý s platnosťou od 10. septembra klesne na nové historické minimum 0,05 %. Banka tiež znížila sadzbu pre jednodňové refinančné operácie o 10 bázických bodov na 0,30 % a rovnako o 10 bázických bodov znížila aj depozitnú sadzbu, ktorá klesne hlbšie do negatívneho teritória na -0,20 %.

ECB týmto spôsobom zareagovala na mimoriadne pomalý rast spotrebiteľských cien. Nízke úrokové sadzby zlacňujú úvery a investície a podporujú ekonomiku, čím sa tiež zvyšujú inflačné tlaky.

V auguste poklesla medziročná miera inflácie v eurozóne na 0,3 %, čo je najmenej od októbra 2009. Dôvodom bolo zlacnenie energií. Tempo rastu spotrebiteľských cien zostáva už dlhé mesiace hlboko pod inflačným cieľom ECB. ECB zaručuje cenovú stabilitu pri medziročnej miere inflácie tesne pod 2 %. Navyše, ekonomika eurozóny na jar stagnovala.

Okrem zníženia hlavnej úrokovej sadzby plánuje ECB podporiť ekonomiku aj nákupom cenných papierov. Nákupy sa budú týkať cenných papierov známych ako ABS a krytých dlhopisov. Cieľom je zlepšiť úverové podmienky v menovej únii. Podrobnosti zverejní ECB na začiatku októbra.

ABS sú cenné papiere tvorené balíkmi bankových úverov, ktoré sa následne predávajú poisťovniam, dôchodkovým fondom a najnovšie aj ECB. Kryté dlhopisy sú podobné finančné nástroje, no bezpečnejšie než ABS.

Zatiaľ čo so znížením úrokových sadzieb (okrem hlavnej znížila banka napríklad aj depozitnú sadzbu hlbšie do negatívneho pásma na -0,20 %) trhy nepočítali, nákupy cenných papierov sa očakávali. Pred dvoma týždňami na konferencii centrálnych bankárov v americkom Jackson Hole totiž Draghi v súvislosti s inflačnými očakávaniami uviedol, že ECB "využije všetky dostupné nástroje v rámci svojho mandátu, aby v strednodobom horizonte udržala cenovú stabilitu".

Krok ECB stlačil kurz eura na vyše ročné minimum

Kurz jednotnej európskej meny klesol dnes oproti doláru na vyše ročné minimum potom, ako Európska centrálna banka (ECB) prekvapila trhy a znížila hlavnú úrokovú sadzbu na nové historické minimum. Informovala o tom agentúra AP.

V reakcii na rozhodnutie ECB klesol kurz eura o 0,9 % na 1,3022 USD/EUR. To je najnižšia hodnota európskej meny od júla minulého roka. Finančné trhy teraz čakajú na vyjadrenia prezidenta ECB Maria Draghiho, pričom nevylučujú, že oznámi aj ďalšie opatrenia na podporu ekonomiky eurozóny.

Európska centrálna banka (ECB) dnes zároveň revidovala smerom nadol vývoj ekonomiky eurozóny, ako aj inflácie. Ekonomika 18-členného menového bloku by mala podľa ECB vzrásť tento rok o 0,9 %. To znamená mierne zhoršenie výhľadu potom, ako v júni banka prognózovala rast na úrovni 1 %.

V roku 2015 by sa malo tempo rastu zrýchliť na 1,6 % a v roku 2016 na 1,9 %. Aj v prípade budúceho roka je prognóza horšia, keďže ECB v júni predpokladala, že ekonomika v roku 2015 vzrastie o 1,7 %. Naopak, prognóza rastu pre rok 2016 je o niečo lepšia. V júni ECB ešte očakávala hospodársky rast eurozóny v roku 2016 na úrovni 1,8 %.

Čo sa týka vývoja inflácie, v tomto roku ju banka odhaduje na úrovni 0,6 %, zatiaľ čo v júnovej prognóze počítala s infláciou na úrovni 0,7 %. V nasledujúcom roku počíta s jej zrýchlením na 1,1 % a v roku 2016 na 1,4 %.