Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Ekonomika

ECB: Úvery firmám v eurozóne v októbri klesli prvýkrát od roku 2015

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Podľa ECB úvery podnikom v euroregióne v októbri 2023 klesli medziročne o 0,3 %, prvýkrát od júla 2015 a po zvýšení o 0,2 % v predchádzajúcom mesiaci.

Frankfurt nad Mohanom 28. novembra (TASR) - Rast úverov domácnostiam v eurozóne sa minulý mesiac spomalil a úvery firmám klesli prvýkrát od roku 2015, keďže menový blok je pravdepodobne v recesii. TASR o tom informuje na základe údajov, ktoré v utorok zverejnila Európska centrálna banka (ECB), a správy Reuters.

Podľa ECB úvery podnikom v euroregióne v októbri 2023 klesli medziročne o 0,3 %, prvýkrát od júla 2015 a po zvýšení o 0,2 % v predchádzajúcom mesiaci. A rast úverov domácnostiam sa spomalil na 0,6 % z 0,8 %, čo bolo najmenšie tempo od júna 2015. Dôvodom spomaľovania dopytu po úveroch je bezprecedentné zvýšenie úrokov ECB v predchádzajúcich mesiacoch.

Celkový rast úverov súkromnému sektoru v eurozóne, ktorý zahŕňa domácnosti aj nefinančné spoločnosti, sa však v októbri zrýchlil na 0,4 % z 0,2 % v septembri.

Z údajov ECB ďalej vyplýva, že menový agregát M3, ktorý je indikátorom peňažnej zásoby v eurozóne a v minulosti bol považovaný za dobrý indikátor budúcej ekonomickej expanzie, vzrástol v októbri na -1 % z -1,2 %.

Ale peňažný agregát M1, ktorý zahŕňa obeživo a vklady na bežných účtoch v bankách, sa v októbri prepadol o niečo hlbšie do záporného pásma na -10 % z -9,9 % mesiac predtým.