Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Ekonomika

ECB v minulom týždni opätovne nenakúpila žiadne vládne dlhopisy

ECB najskôr pozastavila nákup dlhopisov v polovici februára. Tri týždne po sebe nenakupovala, následne nákupy obnovila v týždni od 4. marca.

Berlín 19. marca (TASR) - Európska centrálna banka (ECB) oznámila, že minulý týždeň opäť nenakúpila žiadne vládne dlhopisy. ECB najskôr pozastavila nákup dlhopisov v polovici februára. Tri týždne po sebe nenakupovala, následne nákupy obnovila v týždni od 4. marca. V tom týždni ale nakúpila dlhopisy len za 27 miliónov eur a minulý týždeň nákupy opätovne pozastavila.

ECB spustila program nákupu dlhopisov v máji 2010, aby pomohla Grécku, ktoré v tom čase začínalo zápasiť s finančnou krízou. Krajine to však vtedy nepomohlo. Neskôr program pozastavila, no v auguste minulého roka ho spustila opäť, keďže dlhová kríza sa zhoršila a do ťažkostí sa dostali Taliansko a Španielsko. Cieľom obnovenia programu bolo stlačenie výnosov dlhopisov týchto krajín na udržateľnú úroveň.

V poslednom období ale banka začala nákupy opäť obmedzovať, keďže najskôr v decembri a následne koncom februára poskytla bankám obrovský objem lacných trojročných úverov, čo umožnilo zmierniť tlaky na finančných trhoch.