Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Ekonomika

ECB: V roku 2023 bolo z obehu stiahnutých 467.000 falošných bankoviek

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Ondrej Podolinský

Najčastejšie falšovanými boli aj naďalej bankovky nominálnej hodnoty 20 eur a 50 eur.

Frankfurt nad Mohanom 29. januára (TASR) - V roku 2023 bolo z obehu stiahnutých 467.000 falošných eurových bankoviek, čo je v pomere k celkovému počtu bankoviek v obehu jedna z najnižších úrovní v histórii. Viac ako 70 % zadržaných falzifikátov tvorili bankovky v hodnote 20 eur a 50 eur. TASR o tom informuje na základe správy, ktorú zverejnila v pondelok Európska centrálna banka (ECB) na svojej internetovej stránke.

Na území Slovenskej republiky bolo v roku 2023 podľa osobitnej správy Národnej banky Slovenska (NBS) zadržaných takmer 1700 kusov falzifikátov eurových bankoviek.

Eurové bankovky zostávajú bezpečným a dôveryhodným platobným prostriedkom. Pravdepodobnosť prijatia falošnej bankovky je podľa ECB malá, keďže v porovnaní s počtom pravých eurových bankoviek v obehu zostáva počet falzifikátov nízky. V roku 2023 tak bolo odhalených len 16 falzifikátov na milión pravých bankoviek v obehu, čo je od zavedenia eurových bankoviek jedna z najnižších úrovní. Vďaka absencii alebo len veľmi zlej imitácii ochranných prvkov je falzifikáty vo väčšine prípadov možné ľahko rozpoznať, uviedla ECB.

V porovnaní s výnimočne nízkym počtom falzifikátov v roku 2022, ktorému predchádzala pandémia ochorenia Covid-19, sa napriek veľmi nízkemu podielu na počte pravých bankoviek v roku 2023 skutočný počet falzifikátov zvýšil, no bol naďalej nižší ako v rokoch pred pandémiou.

Najčastejšie falšovanými boli aj naďalej bankovky nominálnej hodnoty 20 eur a 50 eur. Spolu predstavovali viac ako 70 % celkového počtu falzifikátov. 97,2 % falzifikátov bolo zadržaných v krajinách eurozóny, zatiaľ čo 1,9 % bolo nájdených v členských štátoch EÚ mimo eurozóny a 0,9 % v ďalších častiach sveta.

V roku 2023 bolo na území Slovenskej republiky zadržaných 1697 kusov falzifikátov eurových bankoviek. Počet falzifikátov sa medziročne síce zvýšil zo 771 kusov v roku 2022, celkovo však možno konštatovať, že je stabilný a v porovnaní s inými krajinami eurozóny relatívne nízky, oznámila NBS. Najväčší podiel tvorili falzifikáty nominálnej hodnoty 50 eur a 100 eur.