Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 29. máj 2024Meniny má Vilma
< sekcia Ekonomika

ECB: Výhľad sektora nehnuteľností v eurozóne je relatívne pozitívny

Ilustračné foto. Foto: Teraz.sk - Hana Štefánková

Tlak v odvetví je zvládnuteľný a banky sa aktívne podieľajú na riešení problémov, dodala.

Frankfurt nad Mohanom 15. mája (TASR) - Napätie na trhu s úvermi na bývanie v eurozóne je zvládnuteľné napriek vyšším úrokovým sadzbám, ktoré zaťažujú dlžníkov, a nedostatkom v kontrolných opatreniach zo strany niektorých bánk, oznámila v stredu Európska centrálna banka (ECB). TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Rekordne vysoké úrokové sadzby, ktoré zaviedla ECB s cieľom znížiť infláciu, sa podpísali na cenách nehnuteľností, najmä v krajinách, kde bol v čase nízkych sadzieb boom, ako napríklad v Nemecku. ECB preskúmala hypotekárne portfóliá 37 bánk eurozóny, ktoré predstavujú 40 % expozície sektora voči obytným nehnuteľnostiam v hodnote 3,7 bilióna eur.

"Hoci revízia odhalila niektoré problémy v sektore obytných nehnuteľností, celkový výhľad zostáva relatívne pozitívny," uviedla ECB. Tlak v odvetví je zvládnuteľný a banky sa aktívne podieľajú na riešení problémov, dodala.

ECB upozornila, že niektoré banky stále nedostatočne posudzujú riziká pred poskytnutím hypotéky, a to aj 16 rokov po globálnej finančnej kríze. V niektorých krajinách napríklad finančné inštitúcie neuplatňovali limity na pomer medzi výškou úveru a hodnotou nehnuteľnosti alebo medzi nákladmi na obsluhu hypotéky a príjmom dlžníka, prípadne tieto limity prekračovali.

"Celkovo možno konštatovať, že hoci existujú oblasti, ktoré je potrebné zlepšiť, reakcia bankového sektora naznačuje, že existuje odhodlanie zmierňovať riziká a udržiavať stabilitu v oblasti rezidenčných nehnuteľností," uzavrela ECB.