Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Ekonomika

ECB odštartovala QE nákupom nemeckých a talianskych dlhopisov

Európska centrálna banka Foto: TASR/AP

Banka tak chce podporiť rast hospodárstva regiónu, ktorý platí eurom.

Frankfurt nad Mohanom 9. marca (TASR) - Európska centrálna banka (ECB) dnes odštartovala tzv. kvantitatívne uvoľňovanie (QE) a v priebehu dopoludnia kúpila talianske, nemecké a ďalšie dlhopisy z eurozóny. Informovala o tom agentúra Bloomberg.

Banka tak chce podporiť rast hospodárstva regiónu, ktorý platí eurom. Preto sa rozhodla spustiť nový program a od dnešného dňa zatiaľ do septembra 2016 investovať mesačne 60 miliárd eur do nákupu vládnych aj firemných dlhopisov z eurozóny.

Podľa dvoch zdrojov oboznámených s transakciami, ktoré nechceli byť menované, centrálna banka menovej únie dnes dopoludnia kúpila nemecké a talianske dlhopisy. Ďalší zdroj zase pre agentúru Bloomberg uviedol, že kúpia belgické cenné papiere, kúpiť sa mali aj francúzske dlhopisy.

Výnos z nemeckých 10-ročných dlhopisov na sekundárnych trhoch dnes do 10.30 londýnskeho času klesol o päť bázických bodov na 0,35 % a blíži sa k historickému minimu 0,283 %, ktoré dosiahol 26. februára 2015.

Aj výnos z 10-ročných talianskych dlhopisov sa znížil, a to o tri bázické body na 1,29 %, z belgických klesol o šesť bázických bodov na 0,57 % a z francúzskych o päť bodov na 0,64 %.

"Spustenie QE a nákup dlhopisov má očakávaný účinok a trh je veľmi pozitívny," zhodnotil situáciu hlavný analytik nemeckej Commerzbank Michael Leister.

ECB prostredníctvom sociálnej siete Twitter oznámila, že spolu s národnými centrálnymi bankami začala nakupovať dlhopisy štátov eurozóny. Hovorca nemeckej Bundesbank v telefonickom rozhovore agentúre Bloomberg potvrdil, že od 9.25 SEČ vyvíja aktivity na trhu.

Vyhliadky na začiatok QE už v predchádzajúcich dňoch prispeli k zníženiu výnosov z dlhopisov 19 krajín eurozóny.