Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Ekonomika

ECB na začiatku roku 2015 zhodnotí doterajšie stimuly

Mario Draghi Foto: TASR/AP Photo

Prezident ECB Mario Draghi dnes uviedol, že banka na začiatku budúceho roka zváži vplyv doterajších stimulačných opatrení.

Frankfurt nad Mohanom 4. decembra (TASR) - Prezident ECB Mario Draghi dnes uviedol, že banka na začiatku budúceho roka zváži vplyv doterajších stimulačných opatrení. Zopakoval, že ECB je pripravená v prípade potreby prijať ďalšie kroky na podporu ekonomiky a odvrátenie deflácie. Informovali o tom agentúry Reuters, DPA a RTTNews.

Prípravy na prijatie ďalších opatrení už pokročili, vyhlásil Draghi na tlačovej konferencii po zasadnutí Rady guvernérov. V prípade potreby môže centrálna banka rýchlo konať. "Rýchlo znamená rýchlo, ale nie nevyhnutne na najbližšom zasadnutí." Najbližším termínom by bol 22. január 2015.

Draghi upozornil, že banka okrem vplyvu doteraz prijatých opatrení musí zhodnotiť aj vplyv vývoja cien ropy na infláciu. Prezident ECB ako potenciálne opatrenia, ktoré by banka mohla prijať, výslovne spomenul nákupy rôznych druhov dlhopisov, aj štátnych dlhopisov. Nákup štátnych dlhopisov centrálnou bankou je kontroverzný. Jeho kritici tvrdia, že ECB by týmto spôsobom financovala štátne dlhy, čo nemôže. Draghi však zdôraznil, že je to dôležitý nástroj. "Máme istý mandát a nebudeme tolerovať dlhodobé odchýlenie od nášho inflačného cieľa."

"Všetky naše menovopolitické opatrenia smerujú k tomu, aby sme podporili pevné ukotvenie stredno- až dlhodobých inflačných očakávaní v súlade s naším cieľom, ktorým je dosiahnuť infláciu pod, ale v blízkosti dvoch percent, a prispieť k návratu inflácie na túto úroveň," zdôraznil Draghi na tlačovej konferencii.

Rada guvernérov ECB dnes ponechala úrokové sadzby na historickom minime. Rozhodnutie sa vo všeobecnosti očakávalo. Predstavitelia banky totiž už niekoľkokrát vyhlásili, že úrokové sadzby sa nachádzajú na svojom dne. Kľúčový úrok zostal na úrovni 0,05 %, depozitná sadzba na -0,20 % a jednodňová refinančná sadzba na 0,30 %.